Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din cadrul PE, a solicitat CE masuri urgente pentru eficientizarea utilizarii Fondului Social European, in vederea combaterii concrete a consecintelor si temerilor legate de libera circulatie a lucratorilor intre tarile UE.

Marea Britanie a folosit numai 54%, iar Germania 61% din banii alocati prin Fondul Social European, in intervalul bugetar 2007-2013. Ar fi mult mai util ca aceia care se plang de un posibil aflux de imigranti sa recurga la fondurile puse la dispozitia lor de UE, decat sa demareze campanii populist-extremiste”, a subliniat Ioan Enciu, potrivit unui comunicat de presa.

“E nevoie, totodata, de o majorare semnificativa a fondurilor europene alocate luptei impotriva saraciei, excluderii sociale si discriminarii. Exista riscul ca o crestere de la 17%, rata actuala, pana la 20%, cat si-a propus Comisia in perspectiva anului 2020, sa nu poata asigura un raspuns adecvat problemelor cauzate de criza economica si implicatiilor extinderii liberei circulatii a fortei de munca”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

Ioan Enciu a pledat, in intrebarea cu solicitare de raspuns scris adresata Comisiei Europene, pentru o cooperare mai stransa intre institutiile europene si autoritatile nationale pentru promovarea efectiva a incluziunii sociale – ca modalitate de a raspunde preocuparilor exprimate referitor la eliminarea barierelor pentru angajarea cetatenilor romani si bulgari.

Nu putem accepta nici o amenintare la adresa celui mai important drept pentru cetatenii europeni, acela la libera circulatie. Pentru o contracarare cat mai eficienta a retoricii extremist-xenofobe si a amenintarilor vizand categorii de cetateni europeni, Comisia are datoria de a sustine eforturile statelor membre si ale autoritatile locale, atat pentru combaterea saraciei, in tarile de origine a fortei de munca, precum si pentru o mai buna integrare sociala, in tarile beneficiare ale mobilitatii cetatenilor”, a subliniat europarlamentarul roman.

Citeste si:
Eugen Tomac: „România nu are nicio șansă să intre în Schengen în 2023”
Eugen Tomac: „România nu are...

Ioan Enciu a cerut executivului comunitar sa precizeze modalitatile prin care intentioneaza sa se implice in acest proces, conform obiectivelor stabilite prin Comunicarea Comisiei Europene din 25 noiembrie 2013, referitoare la libera circulatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.