Eurodeputatul Eugen Tomac a declarat la RFI România că Guvernul român ar trebui să ia în calcul sesizarea Curții de Justiție a UE în dosarul Schengen. Președintele PMP este de părere că România nu are nicio șansă să intre în zona Schengen în 2023.

Tomac nu crede că România poate intra în Schengen în noul an

Eugen Tomac a evaluat șansele reale ale României de a intra în spațiul Schengen în anul 2023. Europarlamentarul a spus că mai întâi trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen.

„Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, s ingurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen. Mulți fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua președinția UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”, a spus Tomac.

Oficialul român spune că este sigur că România nu va reuși în 2023 să intre în Schengen, iar 2024 este un an cu alegeri europarlamentare, iar din această cauză acest subiect din nou nu se va afla pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spațiul Schengen, deoarece populiștii automat vor spune că din nou vor veni și mai mulți migranți, pentru că se extinde Spațiul Schengen.

„Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i așteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2023 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.