Parlamentul ucrainean, care se afla sub o puternica presiune a UE, va examina din nou o lege care ar permite transferul opozantei incarcerate Iulia Timosenko in strainatate pentru a primi ingrijiri medicale, ceruta de europeni inainte de semnarea unui acord de asociere.

Dupa reuniunea de luni seara a unui grup de lucru parlamentar insarcinat cu redactarea unui text de compromis, Partidul Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici, majoritar in Parlament, a sugerat ca nu va vota marti "Legea Timosenko".

Fostul premier ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere si a fost spitalizata in aprilie 2012 pentru hernie de disc.

"Factiunea noastra nu va vota proiectele de lege existente pentru ca ele sunt incomplete si contin multe contradictii", a declarat luni seara pentru postul de televiziune Kanal 5 Grigori Smitiuk, un deputat al Partidului Regiunilor.

Andri Sevcenko, un deputat al partidului Batkivscina, condus de Timosenko, a declarat, de asemenea, ca "nu are niciun motiv sa fie optimist", citat de Ukrainska Prvada.

Emisarii europeni, fostul presedinte polonez Alexander Kwasniewski si fostul presedinte al Parlamentului European Pat Cox, care au asistat pe 13 noiembrie la precedentul esec al Parlamentului ucrainean, au revenit in Ucraina marti.

"Suntem pregatiti sa facem maximum pentru a-i asigura succesul", a anuntat Cox.

Cancelarul german Angel Merkel, a carei tara este pregatita sa o gazduiasca pe Timosenko pentru a primi ingrijiri medicale, a pus la indoiala vointa Kievului de a ajunge la un acord de asociere cu UE, aflat pe ordinea de zi a summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc pe 28-29 noiembrie la Vilnius, scrie MEDIAFAX.

"Vreau sa repet cu forta ca asteptam din partea Ucrainei masuri credibile pentru a crea conditiile unei semnari a acordului de asociere", a declarat cancelarul.

"Si nu oricand, ci acum", a continuat Angela Merkel. Acest mesaj a fost relatat de mai multi alti oficiali UE.

"Totul este in mainile presedintelui Ianukovici", a apreciat ministrul suedez, Carl Bildt. "Noi avem o politica (referitor la Ucraina). Eu nu sunt destul de sigur ca are si ea una" fata de UE, a adaugat el.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.