Un studiu privind impactul radiatiilor emise in urma catastrofei de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situata centrala atomica arata ca 26 de minori au dezvoltat cancer de tiroida si alti 32 sunt foarte probabil afectati de aceasta boala.

Un comitet care urmareste starea de sanatate a locuitorilor din regiune a efectuat teste in cazul a peste 240.000 de persoane cu varste sub 18 ani in momentul accidentului.

Numarul cancerelor confirmate dupa o interventie chirurgicala este in prezent de 26, respectiv de opt ori mai mare decat la precedentul raport datand din luna august si realizat pe un numar mai mare de persoane.

Un alt adolescent a fost operat dar nodulul prelevat era benign. Numarul cazurilor suspecte la persoane care nu au suferit inca interventii chirurgicale a trecut la 25 la 32, scrie MEDIAFAX.

Specialistii mandatati de autoritatile din prefectura cred totusi ca aceste cazuri de cancer nu sunt legate direct de accidentul atomic din 11 martie 2011. Ei isi bazeaza aceasta opinie pe datele comparative, in special cele din cazul dezastrului de la Cernobil, din 1986.

In opinia lor, este prea devreme pentru ca aceste cancere sa apara deja, la doar doi ani si jumatate de la catastrofa, in timp ce se estimeaza ca este nevoie de trei sau cinci ani pentru a se putea stabili o legatura intre cauza si efect.

Totusi, parintii copiilor vizati nu pot sa nu se gandeasca la faptul ca expunerea la radiatii (in special iod 131) in primele zile de dupa catastrofa este cauza imbolnavirii copiilor lor.

Tiroida este ca un burete pentru iod (materia prima pentru fabricarea hormonilor tiroidieni), in special la copiii aflati in perioada de crestere. Aceasta glanda este, prin urmare, deosebit de vulnerabila la emisii de iod 131 radioactiv, in caz de accident nuclear. De aceea se recomanda administrarea de iod stabil, absorbit imediat de tiroida. Totusi, in cazul Fukushima, aceasta masura nu a fost luata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.