Doi membri ai personalului medical saudit au fost infectati cu noul coronavirus inrudit cu SRAS, contractat de la pacienti, a anuntat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de AFP.

"Este prima data cand o infectie cu noul coronavirus este diagnosticata la personalul medical dupa contactul cu pacientii", a dezvaluit OMS intr-un comunicat, transmite MEDIAFAX.

Cei doi membri ai personalului medical infectati figureaza printre cei sase pacienti purtatori ai noului coronavirus declarati marti de Ministerul saudit al Sanatatii.

Daca noul agent infectios a fost identificat si la alti membri ai personalului medical din Iordania, pana acum nu au existat dovezi ca acestia l-au contractat de la pacienti, potrivit OMS.

"Aceasta este prima data cand avem o dovada suficient de solida si rapida a unei astfel de infectari", a explicat pentru AFP un purtator de cuvant al organizatiei cu sediul la Geneva.

"Serviciile de sanatate care ofera ingrijiri pacientilor suspectati de infectare cu coronavirus trebuie sa ia masuri adecvate pentru a reduce riscul de transmitere a acestuia catre alti pacienti sau personalul medical", a avertizat OMS.

Unul dintre cei doi pacienti sauditi a caror contaminare cu noul coronavirus a fost stabilita prin analizele de laborator este un barbat in varsta de 45 de ani, care s-a imbolnavit la 2 mai si care in prezent este in stare critica.

Celalalt este o femeie in varsta de 43 de ani, care s-a imbolnavit la 8 mai si a carei stare de sanatate este stationara. Noul coronavirus provoaca probleme respiratorii grave.

"Personalul medical trebuie sa fie vigilent atunci cand are de-a face cu calatori care vin din tari in care este prezent noul coronavirus", a avertizat OMS, care nu recomanda totusi punerea in aplicare a unor restrictii de circulatie.

OMS a fost avizata inca din septembrie in legatura cu aproximativ 40 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate de analize, dintre care 20 au fost mortale.

Cele mai multe cazuri - aproximativ 30, dintre care jumatate mortale - au fost inregistrate in Arabia Saudita. Celelalte au fost semnalate in Iordania, Qatar, Germania, Marea Britanie si Franta.

Citeste si:
Cutremurul din Turcia și Siria. Bilanțul deceselor a depășit 21.000...
Cutremurul din Turcia și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.