Turcia și Siria trec prin momente cumplite deja de cinci zile, după ce un cutremur de 7,8 a zguduit cele două țări și a produc pierderi colosale de vieți omenești. În doar câteva minute, sute de blocuri s-au năruit și s-au transformat într-un morman de beton. Mii de victime au rămas blocate sub plăcile de beton, iar echipele salvatoare încearcă să ajungă cât mai rapid la fiecare dintre ele. La momentul actual, bilanțul persoanelor decedate a depăși cifra de 21.000 de persoane

Peste 21.000 de persoane au decedat în urma cutremurului din Turcia și Siria

Potrivit ultimelor cifre transmise de autoritățile din Turcia, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a avut loc luni și care a fost urmat de mai multe replici, au decedat cel puțin 21.051 de persoane, dintre care 17.674 de persoane din Turcia și 3.377 în Siria.

OMS susține că pierderile de vieți omenești vor fi mult mai multe, iar 23 de milioane de persoane sunt „potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ cinci milioane de persoane vulnerabile". Totodată, OMS se teme și de o criză sanitară majoră care ar duce la pagube mult mai mari decât cele care au fost provocate de cutremur.

În ciuda frigului și a oboselii, echipele de salvatori continuă să caute printre ruine supraviețuitori. Acestora li s-au alăturat și oameni simpli care vor să dea o mână de ajutor pentru a salva cât mai multe vieți. Mii de oameni au rămas fără adăpost în urma cutremurului, însă în viață. Frigul, foamea și disperarea i-au indus într-o panică completă, iar clipele de coșmar pe care le-au petrecut sub plăcile de beton i-au făcut pe mulți să își vadă moartea cu ochii.

Cel mai puternic cutremur din Turcia din ultimii 25 de ani

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 și a zecilor de replici care a avut loc luni dimineață în Turcia și Siria a depășit bilanțul cutremurului din 1999. Atunci, un seism la fel de puternic a zguduit nord-vestul Turciei, ucigând 17.000 de oameni.

Cutremurul din 6 februarie se situează acum pe locul șapte în topul celor mai mortale dezastre naturale din acest secol, înainte de cutremurul și tsunami-ul din Japonia din anul 2011 și fiind mai aproape de cutremurul din Iran din 2003, unde bilanțul morților a fost de 31.000 de persoane.

Oamenii care au rămas fără acoperiș deasupra capului și-au amenajat adăposturi în parcările de la supermarketuri, moschei, pe marginea drumurilor sau printre ruine. Supraviețuitorii au mare nevoie de mâncare, apă și căldură. Mai multe țări ale lumii le-au sărit în ajutor celor două state grav afectate de cutremur, livrându-le produse alimentare, haine, medicamente și alte produse necesare în aceste momente de criză.

Citeste si:
Numărul deceselor în urma cutremurului din Turcia și Siria trece de...
Numărul deceselor în urma...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.