Georgia a amendat luni Constitutia, reducand puterile presedintelui, o initiativa ce ar urma sa permita o destindere a tensiunilor dintre seful statului si premier.

In cursul unei sesiuni a Parlamentului la Kutaisi (nord-vest), deputatii au adoptat cu unanimitate amendamente constitutionale ce il lipsesc pe presedinte de dreptul de a numi sau destitui un premier ori un guvern fara acordul Parlamentului.

Premierul, miliardarul Bidzina Ivanisvili, a sustinut aceste modificari, dupa ce coalitia sa, "Visul georgian", a obtinut victoria in alegerile legislative, in octombrie 2012, in fata Miscarii Nationale Unite a presedintelui Mihail Saakasvili.

Initiativa vizand reducerea puterilor presedintelui a fost luata cu mult inainte de desfasurarea alegerilor legislative de catre Mihail Saakasvili, al carui al doilea mandat de presedinte se incheie in octombrie.

Unii analisti apreciaza ca aceste modificari vor contribui la destinderea tensiunilor dintre Ivanisvili si Saakasvili.

Georgia se confrunta cu o situatie politica tensionata si o coabitare dificila la varful statului, in urma nominalizarii lui Ivanisvili in postul de premier, in urma victoriei in alegeri a coalitiei sale, scrie MEDIAFAX.

Aceste alegeri au pus capat unei perioade de noua ani de dominatie a partidului lui Saakasvili si au fost salutate in Occident ca un exemplu de tranzitie democratica.

Insa tensiuni au aparut imediat ce cei doi lideri au fost nevoiti sa imparta puterea. Dupa nominalizare, Ivanisvili i-a cerut lui Saakasvili sa demisioneze.

De atunci, o serie de fosti oficiali de rang inalt din cadrul administratiei Saakasvili au fost arestati, iar sute de membri ai partidului sau au fost interogati pentru presupuse abuzuri de putere, provocand critici din partea Statelor Unite, NATO si Uniunii Europene (UE), care au atras atentia asupra unor "represalii politice" si unei "justitii selective".

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.