Creierul are capacitatea de a suprima durerea cronica in prezenta senzatiei de foame oferind astfel posibilitatea organismului sa se concentreze pe gasirea unei surse de hrana, conform concluziilor unui studiu publicat joi in jurnalul stiintific Cell, citat de Xinhua.

O echipa de neurologi de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, a descoperit ca o populatie redusa de circa 300 de neuroni este responsabila de capacitatea de a prioritiza senzatia de foame punand-o inaintea durerii cronice.

Aceasta reusita ar putea ajuta la identificarea unor noi modalitati de tratare a durerilor.

Oamenii de stiinta au observat raspunsul soarecilor de laborator care nu au mancat timp de 24 de ore fie la durerile acute, fie la cele inflamatorii, care implica sensibilizarea circuitelor neuronale din creier. Cercetatorii au descoperit ca rozatoarele flamande au raspuns in continuare la sursele de durere acuta, insa au parut mai putin sensibile la durerile inflamatorii in comparatie cu semenii lor care au fost bine hraniti. Comportamentul lor a fost similar cu cel al soarecilor care au primit un antiinflamator, au notat specialistii.

''In cazul unui animal, nu conteaza faptul ca acesta este ranit, el trebuie sa poata depasi acest lucru pentru a cauta si a gasi nutrientii de care are nevoie pentru a supravietui'', a explicat J. Nicholas Betley, profesor asistent de biologie la Facultatea de Arte si Stiinte din Pennsylvania.

Ulterior, oamenii de stiinta au analizat un grup de neuroni despre care se stie ca sunt activati de foame, celule nervoase asociate proteinei agouti AgRP, si au descoperit ca durerea cronica s-a diminuat. In acelasi timp insa, raspunsul la durerea acuta a ramas identic, scrie Agerpres.
''Intr-un creier format din miliarde de neuroni, acest comportament specific este mediat de circa 300 de celule nervoase'', a spus Betley care a adaugat ca prin aceasta cercetare s-a ''dezvoltat o noua conceptie cu privire la modul in care este prioritizat comportamentul''. Conform acesteia, ''informatia nu este transmisa pana la cei mai importanti centri ai gandirii din creier, ci exista o ierarhie, o competitie care apare intre diverse unitati inca dinainte durerea sa fie perceputa'', a completat el.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.