Marea Britanie ar putea fi prima tara pregatita sa introduca transferul mitocondrial, specialistii vizand si interventii mai radicale, inclusiv editarea genomului pentru a reduce riscul ca alte boli sa ajunga prin ereditate la copiii, scrie Descopera, citand FT

Mitocondriile sunt "bateriile" care ofera energie pentru celule. ADN-ul mitocondrial deteriorat - mostenit de la mama, poate stimula dezvoltarea unor boli rare, inclusiv neuropatie, ataxie, retinita pigmentara si sindromul Leigh, care de putine ori au tratament.

Estimarile sugereaza ca 2.500 de femei de varsta fertila din Marea Britanie prezinta riscul de a transmite copiilor lor o boala prin intermediul mitocondriilor, scrie MEDIAFAX.

Echipa profesorului Turnbull, de la Universitatea Newcastle si de la Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust, a dezvoltat tehnica "transferului pro-nuclear". Astfel, se pot elimina materialele nucleare din ovulul fertilizat al parintilor, care contin mitocondrii deteriorate si se implanteaza in ovulul sanatos al donatorului, de la care, insa, materialul nuclear a fost eliminat.

Un proces alternativ este numit ” tehnica materna de transfer de ax” a fost dezvoltat de cercetatorii americani. Aceasta tehnica foloseste aceeasi abordare, numai ca fertilizarea are loc numai dupa ce materialul parintilor este implantat intr-un ovul sanatos.

ADN-ul mitocondrial contine doar 37 de gene, comparativ cu 23.000 din genomul nuclear. Asta inseamna ca folosind echivalentul sanatos de la un donator de ovul are un impact insuficient asupra caracteristicilor copilului. Iar donatorul anonim nu are drepturi asupra copilului, mai scrie Descopera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.