Un studiu american recent sugereaza faptul ca persoanele care nu consuma deloc alcool prezinta un risc mai mare de a muri prematur, informeaza businessinsider.com.

Potrivit acestui studiu, persoanele care consuma alcool cu regularitate prezinta un risc mai mic de deces prematur in comparatie cu persoanele care nu au baut alcool niciodata. Studiul, care a fost realizat pe indivizi cu varstele cuprinse intre 55 si 65 de ani, pe o perioada de 20 de ani, a tinut cont de variabile diverse, precum statutul socio-economic si frecventa practicarii unor activitatii fizice.

Coordonat de Charles Holahan, profesor de psihologie la Universitatea Texas din Austin, acest studiu a descoperit ca ratele de mortalitate au fost cele mai ridicate in randul persoanelor care nu au baut alcool niciodata, mai mici pentru bautorii inveterati si cele mai scazute pentru voluntarii care consumau bauturi alcoolice cu moderatie (1-3 pahare pe zi).

Dintre cei 1.824 de participanti, 41% dintre bautorii moderati au murit prematur, in timp ce in randul voluntarilor care nu consumau deloc alcool acest procent a fost de 69%. Bautorii inveterati au beneficiat si ei de o rata mai mica (60%) in comparatie cu voluntarii care nu consumau deloc alcool, scrie MEDIAFAX.

In ciuda riscurilor crescute de ciroza si cateva tipuri de cancer, fara a mai mentiona dependenta, accidentele si afectarea puterii de judecata, fenomene asociate frecvent cu consumul abuziv de alcool, persoanele care sunt mari consumatoare de alcool prezinta, in general, un risc mai mic de deces decat persoanele care nu consuma deloc bauturi alcoolic.

O explicatie posibila ar consta in faptul ca alcoolul poate fi un excelent "lubrifiant social", iar comportamentele sociabile sunt considerate esentiale pentru mentinerea sanatatii fizice si mintale. De asemenea, persoanele care nu beau alcool prezinta semne mai pronuntate de depresie decat consumatorii de alcool.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.