Drumul Atlanticului este sosea lunga de 8,3 kilometri care uneste orasele Kristiansund si Molde, centre urbane din regiunea situata in fiordurile din vestul Norvegiei.

Drumul serpuieste peste poduri joase ce par a iesi din mare unind salba de insule dintre Molde (celebru pentru festivalul de jazz pe care il gazduieste anual, in iulie) si Kristiansund, in zona fiordurilor din vest, noteaza visitnorway.com, citat de MEDIAFAX.

Drumul Atlanticului trece pe langa o zona foarte periculoasa a coastei de vest a Norvegiei, numita Hustadvika. Furtunile impresionante care se abat asupra zonei au adus sfarsitul multor nave, de-a lungul timpului. Insa cand apele oceanului se mai linistesc, privelistea oferita de intinderea oceanului este spectaculoasa, fiind animata de o varietate de pasari, foci si chiar balene. Desemnata “constructia secolului” in Norvegia in 2005, soseaua uneste micile comunitati de pe coasta si a primit statutul de traseu turistic national datorita arhitecturii podurilor si a frumusetii rare a tinuturilor pe care le strabate. Traseul are patru popasuri care ofera privelisti panoramice si diverse facilitati. Natura si amprenta umana se impletesc armonios, iar unele platforme dintre aceste popasuri pot fi folosite pentru pescuitul la undita. Sapte poduri unesc insulele prin care trece impresionantul drum. Cel mai inalt dintre acestea este podul Storseisundet, a carui curbura ofera o perspectiva artistica deosebita acestui tip de constructii.

Multi turisti prefera sa parcurga acest traseu toamna, pentru a trai senzatia produsa de furtunile naprasnice care se abat asupra drumului. Constructorii au avut de infruntat nu mai putin de 12 uragane in timpul constructiei podului, deschis in 1989. Intre obiectivele turistice ce pot fi vizitate pe traseu se numara biserica de lemn din Kvernes, ce dateaza din anul 1300. Alaturi de aceasta pot fi vazute privelistile uimitoare oferite de fiordurile Kvernes si Frei. Pestera Bremsnes, in partea sudica a muntelui Bremsneshatten, a adapostit ramasite de aproape 10.000 de ani apartinand culturii Fosna. Muzeul din Kvernes gazduieste in cele 11 cladiri stravechi ale sale o colectie variata apartinand mai multor epoci.

Pescuit, scufundari, wind-surf, excursii pe apa, produse traditionale si povesti despre vikingi se numara printre atractiile care va vor intampina de-a lungul acestui drum spectaculos.

Citeste si:
7 peisaje spectaculoase care te induc în eroare. Sunt create din...
7 peisaje spectaculoase care...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.