Un vaccin administrat de doua ori pe an, care inhiba efectele unui hormon ce declanseaza hipertensiunea arteriala, ar putea inlocui medicamentele antihipertensive, ce trebuie luate zilnic, au descoperit cercetatorii japonezi in timpul unor experimente efectuate pe soareci.

Hormonul, numit angiotensina II, cauzeaza contractarea muschilor din jurul vaselor de sange, care astfel devin mai inguste si sporesc presiunea asupra peretilor vasculari si, totodata, riscul de infarct si accident vascular.

Noul vaccin stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi care impiedica angiotensina II sa ajunga la muschi. Tratamentul injectabil experimental, testat deocamdata numai pe soareci, a scazut valorile ridicate ale tensiunii arteriale si a mentinut presiunea arteriala la niveluri scazute cel putin sase luni, inainte de administrarea unei doze noi.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Osaka, din Japonia, care au pus la punct vaccinul, spera sa il poata testa pe oameni in urmatorii doi ani.

Pentru unii pacienti hipertensivi, tensiunea arteriala poate fi mentinuta la niveluri scazute prin reducerea consumului de sare si efectuarea exercitiilor fizice, insa milioane de persoane cu hipertensiune arteriala iau medicamente pentru tinerea ei sub control.

Unul dintre principalele tratamente il constituie o clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de blocanti ai receptorilor angiotensinei II, care inhiba procesul de fixare a hormonului de receptorii respectivi si astfel accesul acestuia la muschi.

Angiotensina este produsa de rinichi, insa nu pare sa aiba vreo functie vitala, prin urmare, suprimarea acesteia pare sa nu aiba nicio consecinta negativa, scrie MEDIAFAX.

Numerosi pacienti uita sa ia pastilele antihipertensive sau inceteaza deliberat administrarea acestora, deoarece tensiunea arteriala crescuta nu cauzeaza simptome evidente, iar ei se simt bine in cea mai mare parte a timpului.

De asemenea, aceste pastile pot avea efecte secundare, cum ar fi oboseala, crampe musculare, insomnie, senzatie de maini si picioare reci, ameteala si constipatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.