Gena care determina culoarea roscata a parului a inceput sa se manifeste in urma cu 50.000 de ani, dupa ce oamenii au migrat din Africa spre teritorii cu clima mai rece, potrivit unui studiu recent.

Pielea alba si parul roscat au aparut pentru prima data atunci cand oamenii s-au stabilit in Europa in urma cu 50.000 de ani, iar gena care determina aparitia lor continua sa fie o gena dominanta si in zilele noastre, inclusiv pentru persoanele care traiesc in sudul Europei, chiar daca locuitorii din aceste zone obisnuiesc sa stea la soare si sa se bronzeze, informeaza dailymail.co.uk.

Cunoscuta sub denumirea "alela V6OL", aceasta gena face ca pielea sa devina mai deschisa la culoare pe masura ce sinteza de vitamina D scade in urma unei expuneri mai mici la soare, scrie mediafax.

Totusi, aceasta gena aduce cu sine un anumit risc pentru sanatate, intrucat este asociata in mod frecvent cu melanomul - tipul de cancer de piele cu cea mai mare rata de mortalitate.

Autorii studiului au analizat procesele evolutioniste ale unor anumite gene pe un esantion de 1.000 de persoane din Spania.

Un studiu precedent a dezvaluit luna trecuta ca peste 20 milioane de persoane din Marea Britanie si Irlanda prezinta genele care determina culoarea roscata a parului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.