Aproape 5.000 de picturi rupestre, aflate intr-o stare buna de conservare, au fost descoperite in pesterile din lantul muntos San Carlos din statul mexican Tamaulipas, a anuntat, joi, Institutul National de Antropologie (INAH) pe site-ul sau.

Expertii nu au reusit sa determine deocamdata epoca in care au fost realizate aceste picturi rupestre, in absenta obiectelor care permit asocierea lor cu un context istoric, insa INAH a anuntat ca va preleva si va analiza esantioane de pigmenti pentru a stabili o data aproximativa.

Cele 4.926 de desene au fost descoperite de arheologul Martha Garcia Sanchez.

Ele au fost realizate in 11 situri din pesterile sau cheile muntilor San Carlos, de catre "cel putin trei grupuri de vanatori-culegatori din regiune", potrivit INAH. Intr-un singur sit, Pestera Cailor, au fost gasite peste 1.500 picturi rupestre.

Arheologul Martha Garcia Sanchez, care a aflat despre existenta acestor desene in 2006, a dezvaluit detaliile despre cercetarile sale la Colocviul de arheologie istorica, organizat in aceasta saptamana la Muzeul national de istorie a Mexicului din orasul Ciudad de Mexico.

Importanta acestor picturi rupestre consta in faptul ca ele au permis "documentarea prezentei grupurilor prehispanice in Burgos, unde era ignorata pana in prezent", scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestor desene, activitatile grupurilor nomade se concentrau pe vanatoare, pescuit si cules, dar pot fi observate si imagini cu caracter religioas, astronomic si reprezentari ale faunei si ale florei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.