Speranta de viata a europenilor a crescut per ansamblu incepand din 1990, insa diferenta dintre Europa de Vest si anumite state din fosta Uniune Sovietica, in special Rusia, ramane foarte importanta, conform unei serii de studii publicate miercuri de revista britanica Lancet.

Pentru a explica diferenta, care atinge in prezent 12 ani la barbati si 8 ani la femei, cercetatorii citeaza in principal alcoolismul, dar si fumatul si accidentele de circulatie.

Imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991, speranta de viata a crescut rapid in mai multe state din Europa de Est sau Centrala ca Polonia, Cehoslovacia sau fosta RDG, dupa care s-a ameliorat, cativa ani mai tarziu, si in Ungaria, Romania si Bulgaria, precizeaza un studiu.

In Rusia, in schimb, speranta de viata a barbatilor la nastere a scazut de la 63 de ani in 1990 la 58 de ani in 2000 pentru a reveni la 62 de ani in 2009. Pentru femei, aceasta a scazut de la 74 de ani in 1990 la 72 de ani in 2000 si a revenit la 74 de ani in 2009.

Prin comparatie, speranta de viata a locuitorilor Uniunii Europene (UE) a crescut cu sase ani, in total, in perioada 1990-2009, pentru a atinge aproape 80 de ani (atat la barbati cat si la femei).

"Pe baza ratelor mortalitatii din 2010, un barbat tanar rus in varsta de 20 de ani are doar 63 la suta sanse sa ajunga la varsta de 60 de ani, in timp ce unul care traieste in Europa Occidentala are 90 la suta sanse", arata unul dintre studii, scrie MEDIAFAX.

Decesele premature au crescut, in anii '90, si in alte trei foste state sovietice, si anume Belarus, Kazahstan si Ucraina, din cauza deteriorarii rapide a sistemelor de sanatate, in timp ce statele baltice au cunoscut o scadere indepand de la mijlocul anilor '90.

Alcoolul s-ar afla la originea a 4 pana la 6 decese din 10 la barbatii activi din fostele republici sovietice si a unei treimi din decesele femeilor de aceeasi varsta, conform unui alt studiu publicat de Lancet.

In privinta tabagismului, care nu este nici el mai bine combatut decat alcoolismul in aceste state, exista repercusiuni sanitare deosebit de importante la barbatii cu varsta sub 75 de ani, conform autorilor studiului.

Citeste si:
Speranța de viață în UE este sub nivelul din 2019
Speranța de viață în UE este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.