Bauturile energizante pot cauza hipertensiune si sa declanseze o serie de maladii cardiace potential fatale, afirma autorii unui studiu realizat recent de cercetatorii americani.

Medicii americani sugereaza persoanelor care sufera de hipertensiune "sa isi foloseasca judecata si spiritul de precautie" inainte de a consuma bauturi energizante, intrucat acestea cresc tensiunea arteriala si perturba ritmul natural al inimii.

Savantii americani au analizat datele medicale provenind de la sapte studii anterioare, pentru a analiza felul in care consumul de bauturi energizante influenteaza starea de sanatate a inimii.

Studiile au inclus si pacienti sanatosi, cu varstele cuprinse intre 18 si 45 de ani.

In prima parte a studiului, cercetatorii americani au examinat intervalele QT - un segment din ritmul cardiac - a 93 de persoane care consumasera de curand una pana la trei cutii de bauturi energizante. Savantii au descoperit astfel faptul ca intervalul QT era cu 10 milisecunde mai lung la persoanele care au consumat acele lichide.

Intervalul QT descrie un segment din ritmul cardiac de pe o electrocardiograma. Atunci cand este prelungit, el poate sa provoace un ritm cardiac neregulat, aritmii grave si chiar sa declanseze moartea subita, scrie MEDIAFAX.

Savantii americani au descoperit totodata faptul ca presiunea sistolica, considerata cel mai important element de pe diagramele pacientilor suferind de hipertensiune, a crescut in medie cu 3,5 puncte la pacientii care au consumat bauturi energizante, dintr-un total de 132 de participanti.

Studiul, coordonat de medicul Sachin Shah, profesor la Universitatea Pacific din Statele Unite, a fost prezentat la Conferinta pentru Epidemiologie si Preventie organizata recent de American Heart Association.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.