Agentia franceza antidoping (AFLD) l-a provocat miercuri, pe Lance Armstrong, sa demonstreze ca nu a folosit substante interzise in 1999, cand a obtinut prima din cele sapte victorii consecutive din Turul Frantei

Agentia i-a propus printr-un comunicat, americanului, sa dea dovada de bunavointa si sa accepte ca mostrele de urina de la acel Tur sa fie testate retroactiv. Daca Armstrong isi va da consimtamantul, testele vor fi facute in prezenta sa sau al unui reprezentant al sau, in oricare laborator European acreditat de Agentia Mondiala Anti-Doping.

Testele ar putea inlesni intoarcerea ciclistului catre sportul de performanta, dupa trei ani in care a incercat sa disperseze zvonurile legate de dopaj.

In 2005, ziarul francez L’Equipe anunta ca sase din mostrele de urina ale lui Armstrong au fost retestate si contineau urme de EPO, un hormon care creste rezistenta-interzis insa, sportivilor de performanta.

Rezultatele nu l-au putut acuza pe Armstrong de dopaj, deoarece testele au fost facute pe mostrele de rezerva preluate de la ciclist, iar in 1999 nu exista inca un test care sa depisteze EPO.

Armstrong a ezitat miercuri, la propunerea de a retesta mostrele care sunt pastrate intr-un laborator din afara Parisului.

El a ripostat printr-un e-mail, motivand ca propunerea este bazata pe o "greseala fundamentala de intelegere a faptelor".

Armstrong sustine ca acele mostre "au fost compromise in multe feluri, si nici macar acum trei ani nu ar fi putut sa produca rezultate edificatoare".

"Pur si simplu nu exista un test din care sa rezulte vreo dovada relevanta in ceea ce priveste cursa din 1999".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.