Sistemul de invatamant romanesc a ramas corigent la propria activitate. Ce parere au romanii despre acesta?

Chiar daca mai sunt doar cateva zile pana la sunarea clopotelului inceputului de an scolar, sistemul de invatamant romanesc produce o nemultumire generala in randul romanilor, 64,2% dintre respondentii ultimului studiu realizat de iVox declarandu-se nemultumiti si foarte nemultumiti de el, iar 73,5% dintre respondenti considerand ca sistemul actual de invatamant este mai slab decat cel din urma cu 15 ani.

  • Ce determina acesta stare de indignare si nemultumire?

Cauzele principale identificate sunt infrastructura scolara, care nu este suficient de performanta (40%), rezultatele slabe ale BAC-ului din acest an, care sunt efectele unui sistem educational depasit (35%) sau faptul ca in scoala se predau prea multe materii (32,9%).

Alte probleme importante de care se loveste sistemul de educatie romanesc sunt dezinteresul elevilor fata de scoala (84,1%), lipsa unor programe de educatie atractive si actuale (83,1%), insuficienta fondurilor alocate de guvern invatamantului (80,9%), dar si pregatirea profesorilor (72,8%) sau dotarea scolilor (62,4%).

Aspecte ingrijoratoare reprezinta, de asemenea, absenteismul elevilor care este vazut ca fiind o problema tot mai mare (54,2%) si frauda la examene (59,2%). Abandonul scolar si violenta in scoli sunt si ele considerate, aproape in egala masura, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%). [Ce facem cu violenta din scoli?]

  • Cum se pot rezolva aceste probleme, in opinia cetatenilor?

Aceste probleme, in opinia respondentilor isi gasesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive si aplicate (88,5%) sau prin dezvoltarea de programe educationale alternative, mai precis o educatie non-formala (85,2%).

  • Scolile private, singura alternativa pentru o educatie de calitate?

Un procent important de respondenti (43,1%) considera ca scolile private sunt o alternativa mai buna la scolile de stat din Romania. Totusi 56,9% nu sunt de acord cu acest lucru. De asemenea 55,4% din persoanele chestionate nu si-ar trimite copii la o astfel de scoala, pe cand 44,6% ar alege astfel de institutii.
Citeste si:
Andreea Bălan și-a retras fiicele de la școala privată. De ce a...
Andreea Bălan și-a retras...

Dintre respondentii care ar ar alege sa plateasca pentru un an de scolarizare la o scoala privata se remarca cei care ar fi dispusi sa plateasca intre 801 si 1000 de euro pe an (20,2%), cei care ar fi dispusi sa plateasca intre 200 si 400 de euro pe an (19,8%) si intre 401 si 600 de euro (19,8%).

Sondajului online a fost realizat pe un esantion de 5724 de utilizatori, care au completat chestionarul in perioada 8 – 21 August 2011.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.