Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor si patronatelor nu au ajuns la nicio concluzie in cazul nivelului salariului minim in 2011, la finalul discutiilor de marti, de la Ministerul Muncii, sindicalistii declarand ca "ministrii au excelat prin tacere".

  • Patronatele vor accepta cresterea salariului minim peste 700 de lei doar daca scade cota unica
Reprezentantul Confederatiei Patronale din Industrie (CONPIROM), Dan Matei Agaton, a declarat ca patronatele vor negocia un salariu minim peste 700 de lei, daca aceasta decizie va fi completata si de masuri care sa asigure cresterea economica. "Solicitam scaderea cotei unice de la 16% la cat s-o putea in urma cresterilor veniturilor. (...) Suntem de acord cu majorarea salariului minim, dar cu conditia sa-l desprindem de orice grila de salarizare", a spus Agaton.

Reprezentantii patronatelor sustin ca Guvernul nu a inaintat nicio cifra privind salariul minim de anul viitor, dar in opinia acestora este evident ca si Executivul este dispus sa aplice o majorare. Acestia au sustinut ca in mediul privat salariul minim este deja la 650 de lei, iar aceasta valoare ar fi "absolut posibila" si in sectorul bugetar. Patronatele sustin insa ca aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o crestere a masei salariale la o valoare mai mare decat isi poate permite sectorul privat, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Corici, s-a declarat dezamagit la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, precizand ca Guvernul ar fi trebuie ca dupa consultarea partenerilor sociali sa comunice care va fi valoarea salariului minim. Acesta i-a spus ministrului de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ca stie ca in Guvern valoarea salariului minim a fost deja stabilita la 670 de lei, dar ministrul "n-a avut taria sa spuna ca asa e".

  • Sindicatele vor un salariu minim de 750 de lei. Ministrii au execelat prin tacere

Vicepresedintele Blocului National Sindical Ovidiu Jurca a declarat ca sindicatele au optat in continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim, dar ca nu au primit din partea ministrilor Muncii si Finantelor decat tacere. "Ministrii au execelat prin tacere", a declarat Jurca.

In aceste conditii, sindicatele si patronatele ar putea incepe sa lucreze la finalizarea contractului unic la nivel national, astfel incat salariatii romani sa aiba un nivel minim de referinta de peste 700 de lei. "Daca Guvernul nu este in stare, o vom face noi si in urma negocierilor sa dam un nivel de referinta minim de peste 700 de lei si sa sustinem un set minim de masuri pentru cresterea economica. Vom negocia responsabil cu patronatele", a declarat Jurca.

Citeste si:
Profesorii intră în grevă generală pe 22 mai. Revendicările...
Profesorii intră în grevă...

Proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului, a anuntat, luni, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.[Legea salarizarii, trimisa Parlamentului pentru angajarea raspunderii].

Posturile din administratie, blocate si in 2011


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.