„Angajații din educație intră în grevă generală!”, este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ, prin care acestea anunță, luni, o conferință de presă comună. Care sunt revendicările profesorilor?

Sindicatele din educație, în grevă generală pe 22 mai: revendicările profesorilor

Conferința va avea loc marți, începând cu ora 11:00, iar invitația este transmisă de reprezentanții celor trei sindicate: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Anunțul vine după ce, în urma protestului amplu al angajaților din educație din 10 mai, cea mai mare astfel de manifestație din ultimul deceniu, liderul FSLI Simon Hăncescu a declarat pentru Edupedu.ro că „peste 14.000 de persoane au fost în stradă, conform cifrelor date de jandarmerie. Mesajul care a izvorât astăzi este grevă generală. Lumea susține forma aceasta extremă de protest”.

Profesorii și angajații din învățământ au primit, pe 18 aprilie 2023, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023.

„În primul rând, Legea Salarizării 153 nu a fost încheiată. Legea spune clar că trebuie să se dea bani, în plus, la angajați. Și problema este că numai unele categorii au beneficiat de lege în totalitatea ei, la alții nu s-a aplicat.

A doua problemă este legată tot de Legea Salarizării. Conform PNRR, pe 1 iulie, legea trebuie dusă la Parlament, însă nu s-a discutat cu nimeni, nu cunoaștem principiile ei, nu știm nimic. Vrem și acest aspect să fie rezolvat.

Totodată, noi avem nevoie de cadre în învățământ, dar se blochează posturile. Cu toate că noi suntem cu personalul la jumătate, din cauza condițiilor. Economiile nu se fac prin blocare de posturi acolo unde e mare nevoie. De ce nu se fac în ministere, acolo unde sunt și salarii mari” a declarat Constantin Rada, lider sindical, pentru Click!

Citeste si:
Deca: „Trebuie să reducem numărul celor care nu se prezintă la...
Deca: „Trebuie să reducem...

Revendicările sindicatelor din educație


  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Mai 2023 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.