UE si Europa au nevoie una de cealalta acum mai mult decat oricand, iar o relatie reinnoita necesita o atenta coordonare a eforturilor economice, diplomatice si de securitate in regiunile dificile, sustine Mircea Geoana, intr-un articol publicat in The Atlantic.

Potrivit MEDIAFAX, Geoana considera ca in loc sa se planga de schimbarea centrului de interes al Statele Unite si de lipsa garantiilor de securitate, Europa, inclusiv noii membri UE si NATO, ar trebui sa sporeasca si sa ocupe locul strategic in regiune.

"Tara mea se afla la ceea ce eu numesc o dubla periferie, din punct de vedere geografic si al influentei. Este un loc intunecat pentru tari care au instrumente limitate pentru a razbate singure. Interesele economice private castiga in mod progresiv parghii de control in politica. Dezechilibrul rezultat intre multinationale si investitorii interni creeaza un vortex care conduce la o gaura neagra in politica.

Riscul este de deficite in democratie si esecuri in guvernare", afirma el in articolul aparut joi in editia electronica a The Atlantic.

"Romania se afla printre tarile europene in care amestecul toxic de recesiune cu ani de proasta guvernare au adus revolutii politice. Acesta este un risc grav pentru Europa si relatia transatlantica", adauga fostul presedinte al Senatului.

Afirmand ca pentru Romania este importanta depasirea diferentelor pentru a readuce tara pe drumul relansarii si reformelor democratice, Geoana se declara convins ca aceasta nu poate astepta ca "Bruxelles-ul sa faca acest lucru" pentru ea. "Intr-o Uniune Europeana care se concentreaza pe criza din zona euro si umbra repozitionarii Americii, Europa de Est se simte izolata si confuza.

Acest lucru este valabil pentru statele membre UE ca Romania si inca si mai mult pentru statele candidate din Balcanii de Vest si vecinii Europei de Est pana la Caucaz si Marea Caspica. De aceea, in timp ce avem nevoie de o curatenie interna, avem nevoie si de o lumina de orientare. O noua viziune comuna", a adaugat el.

Pentru a ajunge la aceasta "viziune comuna" este necesara o "noua claritate in procesul european", considera Geoana, in opinia caruia aceasta este o perioada pentru "proiecte politice mari" dar si una de "management al crizei". "Acum, Europa are nevoie sa gaseasca o cale de a le face pe amandoua in acelasi timp. Statele Unite sunt in aceeasi situatie. Mai bine am discuta!", afirma el.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Amintind despre cooperarea in domeniul securitatii dintre Statele Unite si Romania, posibila gratie "pozitiei geografice si angajamentului solid" al Romaniei, fostul presedinte al Senatului adauga ca, dincolo de securitate, Bucurestiul are nevoie si de "sprijin politic in cadrul UE", precum si de "un ajutor semnificativ in lupta sa de revenire la integritate, buna guvernare si o politica inteleapta". "Aceasta inseamna investitii si o politica la nivelul UE pentru a contracara vortexul de la periferie", explica el.

In concluzie, Geoana considera ca Europa si Statele Unite pot reusi doar aplicand "o logica transatlantica provocarilor actuale" si prin cooperare dincolo de interpretarea stricta a evenimentelor actuale si de circumstantele economice, cautand focusuri pentru destinul comun.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.