Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca o parte din prevederile proiectului legii de revizuire a Constitutiei, trimis de presedintele Traian Basescu, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale, sunt neconstitutionale.

In urma analizarii eventualelor incalcari ale drepturilor fundamentale, judecatorii constitutionali au stabilit, printre altele, ca sunt neconstitutionale prevederile referitoare la:

  • eliminarea prezumtiei caracterului licit al averii
  • imunitatea parlamentara si ministeriala
  • componenta Consiliului Superior al Magistraturii
  • interdictia de a contesta acte privind politicile financiare si bugetare

Plenul Curtii Constitutionale, reunit in sedinta la data de 16 si 17 iunie 2011, a dezbatut, in temeiul art.146 lit.a) din Constitutie, Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, transmis de Presedintele Romaniei, relateaza MEDIAFAX. In urma deliberarii, Plenul Curtii Constitutionale a decis urmatoarele:

1. Cu majoritate de voturi, constata ca proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei a fost initiat cu respectarea prevederilor art.150 alin.(1) din Constitutie.

2. Cu majoritate de voturi, constata ca eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia "Caracterul licit al dobandirii se prezuma" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie.

3. Cu majoritate de voturi, constata ca modificarea alin.(2) si abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constitutie sunt neconstitutionale deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie.

4. Cu majoritate de voturi, constata ca abrogarea alin.(2) si modificarea alin.(3) ale art.109 din Constitutie sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

5. Cu majoritate de voturi, constata ca modificarea alin.(6) al art.126 din Constitutie, in sensul introducerii sintagmei "precum si a celor care privesc politicile financiare si bugetare ale Guvernului, in conditiile legii contenciosului administrativ" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea liberului acces la justitie, incalcandu-se astfel limitele revizuirii prevazute de art.152 alin.(2) din Constitutie.

6. Cu majoritate de voturi, constata ca modificarile alin.(2) lit.a) si b) si alin.(3) ale art.133 sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect incalcarea independentei justitiei, in contradictie cu dispozitiile art.152 alin.(1) din Constitutie.

7. Supune atentiei Presedintelui Romaniei observatiile din considerentele acestei decizii privitoare la urmatoarele dispozitii din proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei: art.6 alin.(3), art.52 alin.(3), art.64 alin.(2) si alin.(5), art.71 alin.(2), art.73 lit.s1, art.76 alin.(1), art.87 alin.(1), art.90, art.92 alin.(31), art.95, art.98 alin.(2), art.107 alin.(4), art.114 alin.(1), art.124 alin.(3) si (4), art.133 alin.(5), art.146 lit.c), e) si l) si art.154 alin.(2).

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

8. Constata ca celelalte prevederi din proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei nu contravin dispozitiilor constitutionale.

Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei.

Citeste si: PSD: Consitutia lui Basescu e pe modelul Ungariei

CONSTITUTIA lui Traian Basescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.