Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a declarat ca propunerile lui Traian Basescu de modificare a Constitutiei sunt asemanatoare cu noua Constitutiei a Ungariei, care a produs "ingrijorare" in Parlamentul European.

Europarlamentarul social-democrat a afirmat ca este convins ca Parlamentul European va adopta in iulie o rezolutie prin care va solicita Ungariei amendarea noii Constitutii.

El a invocat un raport al Comisiei de la Venetia asupra Constitutiei statului vecin, in care se atrage atentia ca textul incalca principiul suveranitatii, principiul transteritorialitatii si poate crea chiar "tensiuni" interetnice cu statele vecine. Bostinaru a sustinut ca observatiile critice ale Comisiei de la Venetia se refera la maniera "nedemocratica" de adoptare a Constitutiei de la Budapesta, in lipsa unei dezbateri comune cu opozitia si cu societatea civila, la reducerea competentelor Curtii Constitutionale maghiare si la "deposedarea" Parlamentului Ungariei de atributul suveran al aprobarii bugetului national.


Europarlamentarul PSD a afirmat ca, in linii mari, propunerile de modificare a Constitutiei Romaniei sunt similare cu noile prevederi ale Constitutiei Ungariei, transmite MEDIAFAX.

El s-a referit la eventualitatea infiintarii unui Consiliu Fiscal, la reducerea competentelor Curtii Constitutionale, precum si la modul "nedemocratic" al presedintelui Basescu de a propune amendarea Constitutiei.

"Traian Basescu propune, in spirit autoritar, o noua Constitutie, pentru a-si eterniza puterea, prin crearea unor institutii paraconstitutionale. (...) Basescu este inspirat de acelasi apetit dictatorial ca Viktor Orban", a spus Bostinaru.

El a aratat ca, daca Ungaria nu va amenda Constitutia in spiritul observatiilor Comisiei de la Venetia, despre care a apreciat ca vor fi insusite de Parlamentul European, tara vecina risca, teoretic, sanctiuni care pot merge de la sanctionare pana suspendarea sau excluderea din UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.