Elena Udrea a solicitat o rejudecare a cazului în dosarul Gala Bute cu scopul de a obține anularea condamnării de 6 ani de închisoare. Aceasta a fost adusă luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a participa la dezbaterea unui recurs în casație

Udrea cere rejudecarea dosarului „Gala Bute”

Elena Udrea își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Târgşor din luna iunie, când autoritățile bulgare au decis extrădarea acesteia în România, după ce a încercat să fugă din țară pentru a scăpa de pedeapsă. Elena Udrea a apelat la rejudecarea cazului în dosarul Gala Bute, aceasta fiind ultima şansă pentru a obţine anularea pedepsei de 6 ani. Anterior, Udrea a mai încercat să scape de pedeapsă prin diferite moduri, însă fără succes.

Luni dimineaţa, Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Elena Udrea a participat la dezbatere și a avut libertatea să vorbească cu avocaţii săi, să îşi salute soţul, Adrian Alexandrov. Timp de peste 3 ore avocații fostului ministru de Turism au încercat să obțină anularea condamnării și cazul să fie rejudecat.

Avocații au afirmat că decizia de condamnare a Elenei Udrea a fost nelegală, pentru că magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale cu privire la abuzul în serviciu. Ba mai mult, completurile de la Instanţa supremă au fost constituite nelegal. În ultima sa intervenți, fostul ministru a solicitat să fie achitată, afirmând că este ţinută în mod ilegal în închisoare timp de câteva luni.

"Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute (...) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare", le-a spus Udrea judecătorilor.

Citeste si:
Udrea, mesaj disperat din închisoare: „Cine nu a încălcat legea...
Elena Udrea, mesaj disperat...

Însă, magistraţii au decis să amâne decizia pentru acest caz pentru data de 24 octombrie. De asemenea, judecătorii au admis o cerere a Elenei Udrea şi au sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În schimb, magistrații au respins o cerere de sesizate a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi un aviz consultativ de la CEDO.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.