Fostul lider al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici, inculpat pentru genocid, a cerut joi dreptul de a folosi temenul legal de 30 de zile inainte de a decide daca pledeaza vinovat sau nevinovat in fata Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie, potrivit NewsIn.

Unul dintre avocatii lui Radovan Karadzici, Svetozar Vujacici, anuntase deja ca a stabilit acest lucru cu clientul sau inainte de transferarea sa la Haga.

"Am decis programarea unei noi audieri la 29 august, ora 12.15 GMT (15.15, ora Romaniei), a declarat judecatorul olandez Alphons Orie.

Radovan Karadzici, in varsta de 63 de ani, care fost timp de peste 10 ani unul dintre cei mai cautati oameni din Europa, s-a prezentat joi pentru prima oara in fata instantei de la Haga intr-un costum de culoare inchisa si camasa gri, cu parul scurt si pieptanat pe spate, fara barba.

Intrebat de judecatorul Orie de ce nu are niciun avocat alaturi de el la aceasta prima infatisare, el a raspuns: "Am un consilier invizibil. Am decis sa imi asigur eu insumi apararea".

Cand judecatorul a insistat, subliniind ca are dreptul la un avocat din oficiu la aceasta prima audiere, Karadzici a adaugat: "Am renuntat la acest drept".

Judecatorul a rezumat cele 11 capete de acuzare ale inculparii pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi retinute impotriva lui Karadzici pentru rolul sau in razboiul din Bosnia (1992-1995), soldat cu peste 100.000 de morti si 2,2 milioane de refugiati.

Karadzici acuza "nereguli" in arestarea sa

Fostul lider politic al sarbilor bosniaci Radovan Karadzici a afirmat ca arestarea sa a fost marcata de "nereguli" si a contestat data la care a fost anuntata, in prima sa infatisare in fata Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

"Ati fost informati gresit cu privire la data arestarii mele (...) Exista numeroase nereguli in ceea ce priveste relatia mea cu aceasta institutie (TPI - n.red.) si prezenta mea aici. Exista nereguli in legatura cu sosirea mea aici", a declarat Karadzici.

Autoritatile sarbe au anuntat arestarea lui Radovan Karadzici in seara zilei de luni 21 iulie, dar avocatul sau a afirmat ca fostul lider al sarbilor bosniaci fusese de fapt arestat vineri, 18 iulie. Si o parte a presei sarbe a scris, citand surse apropiate anchetei, ca suspectul a fost arestat vineri, dar autoritatile nu s-au grabit sa faca anuntul pana cand nu au efectuat teste ADN pentru a se asigura de identitatea acestuia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.