Presa bulgara acuza politicienii de la Sofia pentru tonul dur din raportul privind reforma in justitie, pe care Comisia Europeana il va da publicitatii peste doua zile, relateaza NewsIn. Jurnalistii spun ca oamenii politici nu au facut nimic pentru a impiedica situatia grava in care se afla tara in prezent.

Bulgaria risca sa piarda sute de milioane de euro, pentru ca nu a luat masuri eficiente impotriva crimei organizate si coruptiei. In conditiile in care asteptatul raport de monitorizare se anunta a fi extrem de critic la adresa Bulgariei, iar prin initiativa ca opozitia sa boicoteze institutiile centrale si cele locale, criza politica a capatat dimensiuni fara precedent, saptamanalul Kapital acorda doua pagini performantelor Romaniei in relatiile cu Comisia Europeana, relateaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Sofia. Articolul scris la Bruxelles este intitulat "In umbra comoda a Sofiei", iar proverbul "Cainii latra, caravana trece" descrie cel mai bine, dupa cum afirma jurnalistul, relatiile Romaniei cu Comisia Europeana.

In umbra Sofiei, Bucurestiul nu va avea probleme cu fondurile europene, cu crima organizata sau cu institutiile sociale de trista amintire
, considera jurnalistul, potrivit NewsIn. Nu totul insa este in roz, indeosebi in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt, adauga el. Si in acest domeniu Romania pare intr-o lumina pozitiva, ceea ce, scrie autorul, nu este meritul guvernantilor de la Bucuresti, ci mai degraba al celor din capitala bulgara.

Ideea ca avantajul Romaniei la raportul CE din iulie este faptul ca Bulgaria sta mai prost este vehiculata de ceva timp la Bruxelles, la nivel neoficial, pe surse. Expertii Comisiei Europene au constatat probleme mai grave la Sofia decat la Bucuresti in privinta justitiei si raportul de miercuri va fi insotit doar in cazul Bulgariei de o recomandare de blocare a fondurilor europene. Fara sa admita in mod oficial vreo comparatie intre Bulgaria si Romania, Comisia Europeana a trimis aceiasi experti atat la Bucuresti, cat si la Sofia, pentru a evalua reformele judiciare si lupta impotriva coruptiei si crimei organizate din cele doua tari. Impresiile dupa cele doua vizite au fost modeste in privinta Romaniei si ferme fata de Bulgaria, care este amenintata de inghetarea fondurilor europene, au declarat pentru NewsIn surse europene.

Desi clauza de salvgardare nu este in carti pentru raportul din iulie, oficialii de la Bruxelles considera revelator simplul fapt ca "mecanismul de cooperare si verificare" va continua si in urmatoarele sase luni si ca niciunul din cele patru "obiective de referinta" nu va fi bifat. "Macar in Romania functioneaza partea de anchetare, chiar daca pe urma dosarele sunt blocate in instante. Dar in Bulgaria nu merge nici partea asta", declara pentru NewsIn, luna trecuta, o sursa de la Bruxelles.

Bruxelles-ul este constient, pe de alta parte, ca nu poate sa dea dovada de o atitudine exclusiv dura fata de Sofia, pentru ca exista riscul de a nu mai putea obtine deloc rezultate. In consecinta, sunt studiate strategii de tipul "sanctiune si stimul", care sa fie ferme, dar care totodata sa nu descurajeze total.

Astfel, chiar daca legatura dintre reforma justitiei si inghetarea fondurilor europene nu poate fi facuta in baza actualului mecanism de cooperare si verificare, in privinta Bulgariei va exista in mod clar o "legatura la nivel politic", printr-o recomandare a Comisiei emisa simultan cu raportul din iulie. Recomandarea de blocare a fondurilor vizeaza deocamdata numai Bulgaria.

Presa germana: Romania nu mai indeplineste criteriile de aderare la UE

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung publica luni un articol a carui concluzie este ca "Romania nu mai indeplineste criteriile de aderare la UE", citand in acest sens declaratii ale parlamentarului crestin-democrat Gunther Krichbaum, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.

Inainte de raportul Comisiei Europene care va fi adoptat oficial la 23 iulie, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum, considera ca Romania a inregistrat "regrese sistematice" de la 1 ianuarie 2007 incoace.

Increderea autoritatilor de la Bruxelles in procesul de reforma din Romania s-a dovedit iluzorie, constata cu regret parlamentarul german.

"Cei dezamagiti sunt, in primul rand, cetatenii romani, ale caror sperante s-au legat de aderarea la UE, doar pentru a constata ulterior ca nu s-a schimbat nimic"
, sunt de parere jurnalistii din Frankfurt.
In aceste conditii, Gunther Krichbaum spera ca raportul Comisiei Europene sa fie cat se poate de clar si de critic, "de dragul romanilor". Potrivit parlamentarului german, "este de la sine inteles ca monitorizarea Romaniei de catre Uniunea Europeana trebuie continuata".

"Cetatenii romani merita sa aiba acces la toate beneficiile statutului de tara membra UE - ei au fost de acord cu aderarea la UE asteptandu-se ca aceasta sa ajute la consolidarea statului de drept si la eliminarea coruptiei", este , de altfel, si premisa de la care porneste evaluarea Comisiei Europene, potrivit proiectului de raport obtinut de NewsIn.

"Esecul in a face suficiente progrese in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si de a risipi dubiile privind capacitatea Romaniei de a combate coruptia priveaza cetatenii romani de aceste drepturi si erodeaza increderea lor in statul de drept. Ar putea avea efecte descurajatoare pe termen lung asupra performantelor economiei romanesti, impiedicand investitiile straine atat de necesare. Va influenta si evaluarea Romaniei in ceea ce priveste pregatirea ei pentru a prelua responsabilitati si a detine un rol mai amplu in numele altor state membre, ceea ce ar fi necesar, daca doreste sa adere la spatiul Schengen si zona Euro", avertizeaza documentul obtinut de NewsIn.


"Rezultate modeste", "progrese lente", "nevoia de a continua monitorizarea" sunt cateva cuvinte-cheie din proiectul de raport ce va fi adoptat miercuri de Comisia Europeana in cazul Romaniei
. Executivul european considera ca "pentru moment, sprijinul este mai eficient decat sanctiunile si nu va invoca masurile de salvgardare posibile conform Tratatului de Aderare".

Potrivit proiectului de raport, nici in cazul Romanei nu sunt uitate fondurile europene, care ar putea fi blocate – dupa modelul aplicat Bulgariei – in cazul in care administratia nu functioneaza corect. "Utilizarea adecvata a fondurilor UE de preaderare si a fondurilor structurale va fi posibila doar daca exista o capacitate administrativa adecvata si un control eficient al conflictelor de interese, fraudelor si neregulilor financiare", avertizeaza Comisia Europeana.

Proiectele de raport care au fost vazute de presa contin insa si in cazul Bulgariei, si in cazul Romaniei urmatorul mesaj mai mult sau mai putin voalat: aderarea celor doua tari la spatiul Schengen si grupul Euro ar putea fi amanata, daca nu se obtin rezultatele cerute de Uniunea Europeana.