Militarii americani i-au supus pe prizonierii de la Guantanamo acelorasi suplicii pe care prizonieri de razboi americani le-au indurat din partea chinezilor in anii ‘50.

Interogatoriile la care au fost suspusi suspectii de terorism detinuti la baza americana de la Guantanano au respectat pas cu pas principiile spalarii creierului aplicate prizonierilor americani de catre comunistii chinezi in timpul razboiului din Coreea, la inceputul anilor ’50, relateaza „New York Times”.

Metodele copiate fidel de militarii SUA includ infometarea, privarea de somn, reducerea prizonierului la conditia de animal. Printre principiile coercitive aplicate atat de comunistii chinezi, cat si de militarii americani se numara acelea de a face ca victima sa se simta dependenta de anchetator, slabirea rezistentei fizice si psihice prin exploatarea durerii si cazarea celor interogati in locuri extrem de murdare.

Comisia pentru Fortele Armate din Senatul SUA nu a cunoscut originea acestor proceduri pana in momentul in care un expert a prezentat publicatiei „New York Times” lucrarea „Incercarile comunistilor de a obtine declaratii false din partea prizonierilor americani”, redactata in 1957 de sociologul Alfred D.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.