Doi fosti generali turci, un jurnalist celebru si presedintele Camerei de Comert de la Ankara au fost arestati astazi in cadrul unei anchete ce are in centru o retea banuita ca urmarea rasturnarea Guvernului conservator aflat la putere in Turcia, a anuntat presa, conform NewsIn.

Hursit Tolon si Sener Eruygur sunt doi fosti generali cu patru stele care au ocupat mai multe functii importante in armata. Ei sunt cunoscuti pentru opozitia vehementa fata de guvernul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, cu origini islamiste).

Jurnalistul arestat de politie la domiciliul sau din capitala turca, este Mustafa Balbay, reprezentantul la Ankara a cotidianului de opozitie Cumhuriyet, care a criticat adesea cu virulenta AKP si a acuzat partidul ca vrea sa "islamizeze" Turcia. Politistii au intrat cu forta si in sediul cotidianului Cumhuriyet de la Ankara pentru a proceda la o perchezitie, potrivit agentiei de presa Anatolia.

Printre cei arestati se numara si presedintele Camerei de Comert de la Ankara, Sinan Aygun, mai scrie agentia.

Potrivit postului de stiri NTV, in total sapte persoane au fost plasate in arest preventiv si ar urma sa fie duse la Istanbul pentru a fi interogate. Citand aceeasi sursa, Reuters vorbeste despre arestarea a 24 de persoane.

Ancheta asupra retelei ultranationaliste numite Ergenekon a inceput in iunie 2007 dupa descoperirea unor explozibili intr-o casa din Istanbul. Militari in retragere, jurnalisti si avocati fac parte din cele circa 40 de persoane arestate in acest caz. Procurorii nu au inculpat insa nicio persoana pana in prezent, iar cazul irita opozitia, care ii acuza pe premierul Recep Tayyip Erdogan ca se folosesc de ancheta pentru a-si intimida detractprii.
Presa turca a afirmat ca reteaua planuia sa asasineze personalitati considerate antinationaliste.

Arestarile au coincis cu inceputul pledoariei unui procuror care a lansat procedura de dizolvare a AKP pentru activitati antilaice, procuror audiat marti la Curtea Constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.