Magazinele din Germania anunta ca raman fara lapte in urma protestelor de luna aceasta ale fermierilor care spun ca preturile de achizitie prea mici ii ruineaza.

Federatia din industria produselor lactate spune ca blocarea fabricilor de prelucrare de catre protestatari a costat deja industria aproape 80 de milioane de dolari.

Protestele a aproximativ 100 de mii de fermieri producatori de lapte au oprit practic toate livrarile catre fabricile de branzeturi si de pasteurizare a laptelui.

Federatia fermierilor, care a lansat apelul la greva, cere ca fermierii sa fie platiti cu 43 de euro centi pe litru, si nu 23 pana la 34 ca acum.

Principalul motiv invocat este cresterea pretului energiei, care a ridicat costurile de productie.
In urma grevei, industria germana a produselor lactate anunta ca a pierdut deja circa 50 milioane de euro, adica peste 77 milioane dolari.

Ministrul german al agriculturii, Horst Seehofer, a declarat miercuri ca o solutie rapida in acest conflict este in interesul tuturor si ca este foarte important ca Germania sa nu devina dependenta de importuri de lapte.
"S-a vazut in cazul energiei ce probleme creeaza astfel de dependente", a spus ministrul german.

In cursul actiunilor de protest, fermierii au inceput sa verse laptele pe camp sau sa il dea ca hrana la animale, si in unele locuri au blocat, cu tractoarele, accesul la fabricile de procesare, determinand interventii ale politiei.

Un purtator de cuvant al federatiei fermierilor a precizat insa ca astfel de blocade nu au acordul federatiei, avertizand ca nu trebuie sa aiba loc o escaladare a disputei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.