Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, care a participat miercuri la o sedinta a conducerii industriei britanice a gazului si petrolului, a declarat : "M-am intalnit cu producatorii de petrol pentru ca ne confruntam cu cel de-al treilea mare soc petrolier din ultimele decenii."

Premierul a mai declarat ca nu e doar o problema nationala, ci una globala a cererii si ofertei, si nu doar pe termen scurt, ci mediu si lung.

Discutiile pe care Gordon Brown, alaturi de ministrul de finante Alistair Darling, le-a avut cu liderii din indutstria petroliera britanica, vin la o zi dupa o mare actiune de protest a soferilor de camioane.
Acestia au cerut reducerea taxelor pe motorina.

Intr-un articol publicat miercuri de ziarul The Guardian, premierul britanic spune ca va fi nevoie de actiuni concertate ale tarilor lumii pentru stabilizarea pretului petrolului, care recent a depasit 135 de dolari barilul.
Cu un deceniu in urma pretul era 10 dolari barilul.

Gordon Brown mai spune ca un soc global de asemenea amploare necesita o solutie globala, si ca va aduce aceasta chestiune in fruntea agendei la urmatoarele summituri ale G8 si Uniunii Europene.
Sporirea drastica a preturilor la carburanti a provocat un val de proteste in multe tari.

La Londra, marti, sute de soferi de camioane au blocat una din marile artere ale capitalei britanice.
Si in Franta, in sud-vestul tarii, au avut loc proteste ale soferilor de camioane, carora li s-au alaturat fermierii.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a declarat ca va cere Uniunii Europene sa fie redusa taxa pe valoarea adaugata la combustibili.

El a precizat insa ca pentru o asemenea masura ar fi nevoie de acordul tuturor tarilor Uniunii.
De asemenea, Portugalia s-a alaturat apelurilor ca Uniunea Europeana sa ia masuri in problema preturilor record la petrol, care ameninta cresterea economica.

Ministrul portughez al economiei a declarat ca este necesara o dezbatere urgenta a problemei in randul tarilor membre.

Miercuri, in seria protestelor europene generate de preturile tot mai ridicate ale carburantilor au intrat pescarii din unele regiuni ale Spaniei.

Ei se plang ca in ultimii cinci ani motorina s-a scumpit de trei ori, in timp ce pretul pestelui en-gros a ramas acelasi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.