Dupa luni de tergiversare, coalitia social-democratilor (SPD) si conservatorilor (CDU/CSU) care guverneaza la Berlin a reusit in cele din urma sa surmonteze conflictul dintre ministrul de interne, crestin-democratul Wolfgang Schaeuble, si ministrul justitiei, social-democrata Brigitte Zypries.

Chestiunea care era la originea dezacordului, autorizarea de a intra in casa unui suspect pentru a instala pe calculatorul acestuia un program de spionare, a fost scoasa din proiect la cererea SPD. In consecinta, proiectul ar urma sa fie validat rapid de Parlament.

La sfarsitul lunii februarie, Curtea Constitutionala germana aprobase "perchezitiile online" in caz de amenintari concrete la adresa statului sau vietii unor persoane.

Curtea a mai decis ca aceste masuri, care vor permite anchetatorilor sa vada de la distanta continutul calculatorului unei persoane suspectate de terorism, trebuie aprobate de judecatori iar datele culese nu pot fi folosite in niciun fel daca privesc viata privata a suspectilor.

Seful politiei criminale (BKA), Joerg Ziercke, a apreciat marti ca aceasta lege se va aplica in medie unui numar de zece cazuri pe an.