Echipa de experti meteorologi de la Universitatea Colorado a estimat miercuri ca 15 furtuni tropicale se vor forma in Atlantic in sezonul de anul acesta, care incepe in 1 iunie, iar opt dintre ele vor deveni uragane, potrivit NewsIn.
Echipa, fondata de Bill Gray, si-a revizuit estimarea fata de luna decembrie - 13 furtuni tropicale si sapte uragane - din cauza evolutiei conditiilor propice pentru aparitia acestor fenomene, inclusiv cresterea temperaturii apei la suprafata in estul Atlanticului.

Cercetatorii, condusi in prezent de Phil Klotzbach, afirmasera in luna decembrie si ca trei dintre cele sapte uragane vor fi puternice, viteza vantului depasind 178 de kilometri pe ora.

In medie, in sezonul uraganelor se inregistreaza aproximativ 10 furtuni tropicale si sase uragane, dar cercetatorii sunt de parere ca Atlanticul se confrunta cu o perioada de intensificare a furtunilor care a inceput in 1995 si care ar putea dura intre 25 si 40 de ani. Anul trecut, s-au format 15 furtuni tropicale, dintre care sase au devenit uragane.

Gray a avertizat recent ca incalzirea apei in zona coastelor iberice si in nord-vestul Africii, cu 0,3 - 0,5 grade Celsius in ultimele luni si fenomenul La Nina, adica racirea apelor de suprafata ale Oceanului Pacific intre cele doua tropice, ar putea favoriza formarea uraganelor in urmatorul sezon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.