Vaticanul se pregateste pentru o intalnire intre Papa Benedict al XVI-lea si liderii musulmani.

Potrivit Ziua, cinci reprezentati ai ambelor parti se vor intalni marti, la Roma, pentru a discuta asupra detaliilor acestei intalniri.

Relatiile dintre catolici si musulmani au intrat in impas in 2006, dupa ce Papa Benedict a afirmat ca Islamul presupune violenta si irationalitate. Declaratia a starnit proteste dure in lumea musulmana, iar Benedict a incercat sa remedieze relatiile vizitand Moscheea Albastra din Turcia si rugandu-se cu fata spre Mecca, intr-un gest simbolic de apropiere.

Dupa discursul de la Universitatea din Regensburg, 138 de demnitari musulmani din lumea intreaga au deschis un apel la dialog intr-o scri­soare deschisa catre reprezentantii crestinismului cu titlul "Un cuvant comun intre voi si noi", relateaza Adevarul. In document, la care intre timp au mai aderat si alti lideri musulmani, se arata ca de dialogul dintre cele doua religii depinde "chiar supravietuirea lumii".

"Este nevoie de un dialog mai profund asupra doctrinei, teologiei si caracterului religiei in lumea de astazi. Trebuie sa incercam, impreuna cu Papa, sa ajungem la dialog pe problemele cu care se confrunta lumea actuala", afirma Yahya Sergio Yahe Pallavicini, vicepresedintele Comunitatii Religioase Islamice din Italia, conform Ziua.

In afara de Pallavicini, din delegatia musulmana mai fac parte un turc, un britanic, un iordanian si un libian. Delegatia Vaticanului este formata din cardinalul Jean-Louis Tauran, directorul Consiliului pentru Dialog Interreligios, directorul Institutului Pontifical pentru Studii Arabe si Islamice si un profesor de la Universitatea Gregoriana din Roma.

Adevarul noteaza ca pe langa dialogul cu lumea musulmana, Papa Benedict al XVI-lea a promis ca va continua demersurile predecesorului sau, Papa Ioan Paul al II-lea, in vederea unei apropieri de iudaism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.