Cursa electorala americana s-ar putea transa in favoarea unui singur candidat din fiecare tabara, democrata si republicana.

Numarul mare de state in care s-au desfasurat alegeri primare marti (24) face ca rezultatele sa contureze mult mai clar decit pina acum citeva scenarii posibile pentru continuarea luptei electorale.

Democratii Barack Obama si Hillary Clinton se aflau la distanta foarte mica unul de celalalt la debutul procesului electoral de marti. Ulterior votului, unul dintre cei doi s-ar putea distanta categoric, profilindu-se drept cistigator net. Sansele ca acest lucru sa se intimple sint insa destul de reduse, iar in cazul unei diferente mici, cele 26 de voturi ale lui Jonathan Edwards, care s-a retras din cursa, ar putea juca un rol important in determinarea candidatului partidului la presedintie. Este de presupus ca unul sau ambii competitori l-ar putea „tenta“ pe Edwards cu promisiunea de a deveni vicepresedinte, pentru a obtine aceste voturi.

In acelasi timp, in cazul unei victorii clare a lui Barack Obama, o mare parte dintre democrati, care nu au avut curajul sa o faca pina acum, ar putea trece din „tabara Clinton“ de partea acestuia, considera Kenneth Baer, fost autor de discursuri la Casa Alba, consilier in probleme de comunicare si analist. Potrivit acestuia, in ciuda faptului ca familia Clinton pastreaza controlul asupra unei proportii importante din aparatul democrat, „a treia cale“ pe care a initiat-o Bill Clinton in 1992 (cu reforme de tipul social-liberal), cind a devenit presedinte, a deranjat in mare masura nucleul dur al partidului. Faptul ca „dinastia“ Kennedy s-a aliniat in spatele lui Obama nu face decit sa incurajeze „tradarea“ Clintonilor.

Victoria lui Obama depinde in mare masura de capacitatea sa de a-si asigura votul hispanicilor (etalonul ar fi aici rezultatul din Arizona, de pilda), foarte numerosi si care o sustin in majoritatea lor pe Hillary, in timp ce soarta lui Hillary atirna in mod decisiv de rezultatul din California, care furnizeaza 370 de delegati si este privit ca un barometru al succesului electoral.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.