Statele democratice din lume au responsabilitatea de a crea conditiile in care toti oamenii sa aiba oportunitatea de a participa la un proces politic democratic si liber. Aceasta afirmatie apartine secretarului de Stat al SUA, Condoleezza Rice, si a fost formulata in cadrul unui interviu acordat zilele trecute pentru Los Angeles Times, interviu retransmis ZIUA prin Ambasada SUA din Bucuresti.

"Vreau sa fiu foarte clara. Nimeni nu poate impune o democratie. Dar este crezul nostru fundamental ca nu este nevoie sa impui democratia; tirania este cea impusa. Democratia apare atunci cand oamenii au credinta ca ea este posibila si atunci cand tu creezi conditiile care o fac posibila. Asa ca, fie ca vorbim despre Afganistan sau despre Irak, fie de teritoriile palestiniene sau de Liban, rolul acelora dintre noi in sistemul international este de a ajuta la crearea unui mediu in care acei oameni sa poate apoi actiona", a declarat Condoleezza Rice.

In ultimii ani, Administratia George W. Bush a fost criticata de catre comunitatea internationala si inclusiv de catre intelectualitatea americana pentru faptul ca au incercat sa impuna un sistem democratic in Irak. Astfel, o parte importanta din intelectualitatea din SUA, inclusiv policy-makeri de la universitatile americane de prestigiu - cum ar fi Harvard - au pus sub semnul indoielii conceptul de "building democracy", argumentand ca nu exista argumente solide care sa probeze ca democratia va functiona in Irak.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.