Acordul care prevede facilitarea regimului vizelor in spatiul Uniunii Europene pentru cetatenii moldoveni a fost semnat in urma cu doua zile, la Bruxelles. Documentul prevede posibilitatea ca Romania sa acorde gratis vize pentru cetatenii Republicii Moldova , informeaza NewsIn.

Acordurile privind facilitarea regimului vizelor si readmisia persoanelor cu sedere ilegala au fost semnate miercuri la Bruxelles de catre comisarul pentru justitie si libertati civile, Franco Frattini, care este si vicepresedinte al Comisiei Europene, de secretarul de stat pentru afaceri europene Manuel Lobo Antunes, reprezentand presedintia portugheza a UE, si de seful diplomatiei de la Chisinau, vicepremierul Andrei Stratan.

Acordul de facilitare a vizelor prevede eliberarea vizei in maxim zece zile pentru toti cetatenii Republicii Moldova, perioada care poate fi extinsa pana la 30 de zile, si doar in doua zile in regim de urgenta. Pentru cetatenii moldoveni se mentine pretul de 35 de euro la taxa pentru eliberarea vizei, fata de 60 euro pentru alte state.

Vor fi eliberate gratis vize pentru un numar semnificativ de categorii de cetateni - copii, studenti, tineri pana la 18 ani, reprezentanti ai societatii civile, jurnalisti, participanti la activitati culturale si sportive, soferi internationali, pensionari, etc. Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate in cazul solicitarii vizelor.

De asemenea, persoanele care calatoresc sistematic pe teritoriul statelor UE vor putea beneficia de vize cu intrare multipla, cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul "bona fidae".
In acelasi timp, acordul prevede posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa nu perceapa taxe pentru procesarea cererilor de viza nationala de scurta durata pentru cetatenii Republicii Moldova, pana la momentul deciziei Consiliului European de implementare deplina a acqui-ului Schengen privind politica de vize a acestor state.

"Semnarea acordurilor demonstreaza angajamentul Uniunii Europene pentru a facilita mobilitatea persoanelor intre Moldova si Uniunea Europeana si in acelasi timp pentru a administra mai bine afluxul de imigranti ilegali", a declarat comisarul Franco Frattini.

"Facilitarea regimului vizelor este un pas important in stabilirea unor contacte interpersonale mai apropiate intre cetatenii Republicii Moldova si Uniunea Europeana. Cetatenii Republicii Moldova pot ajunge si se pot deplasa acum in spatiul UE mai repede si mai usor. Acest pas va consolida relatiile noastre din cadrul politicii europene de vecinatate", a apreciat, la randul sau, comisarul Benita Ferrero-Waldner, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.

Acordurile de facilitare a regimului vizelor si readmisie a persoanelor trebuie sa primeasca avizul Parlamentului European in noiembrie 2007, iar aplicarea efectiva a acordurilor ar putea incepe cel mai tarziu la 1 ianuarie 2008. Acest regim de facilitare a vizelor nu se va aplica insa in Irlanda si Marea Britanie, tari care nu participa la cooperarea Schengen, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.