Astazi se aniverseaza 58 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, iar cateva zile mai tarziu, pe 5 octombrie, se implinesc 58 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Beijing si Bucuresti.
Incepand din anii '70,cand China a initiat reformele economice si deschiderea, strategiile de atragere a fondurilor straine au evoluat de la "barterul pentru tehnologie" la "atragerea in plan local a fondurilor straine" pentru a ajuta dezvoltarea regionala in anii '90. Iar astazi se urmareste implementarea unor proiecte de inalta tehnologie, putin poluante si care nu presupun un consum mare de energie, explica profesorul Xu Fu de la Universitatea Nankai din Tianjin, citat intr-un articol semnat de Wu Qi, intitulat "Racirea motoarelor economiei chineze aflate intr-o crestere rapida".China nu se mai concentreaza acum asupra cresterii economice, ci asupra dezvoltarii durabile, sustenabile.

O evolutie prea rapida?

Economia Chinei s-a dezvoltat rapid in anii '90, atingand o rata medie anuala de crestere de aproape 10 procente. La sfarsitul anului 2005, China a depasit Marea Britanie, devenind a patra mare economie din lume ca produs intern brut nominal (PIB), dupa SUA, Japonia si Germania. In ultimii 5 ani, China a contribuit cu o medie anuala de aproximativ 13 procente la cresterea economica mondiala.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.