Invaluita in mister, reteaua diplomatica a Vaticanului este cea mai veche din lume si concureaza, ca marime, cu cea americana.

Cindva, Stalin a reformulat intrebarea clasica „Cite legiuni are Papa?“. El se intreba „Cite divizii are Papa?“. Puterea pontificala a supravietuit in timp, spre deosebire de altele, inclusiv cea stalinista.

Supravietuirea ei are la baza puterea morala asupra unui numar urias de credinciosi si enorma capacitate a Sfintului Scaun de a-si comunica mesajele in spatiul public, nu neaparat doar prin mass-media. O sursa de putere este activitatea intensa, discreta, disciplinata si de o mare calitate profesionala a preotilor-diplomati.

Statutul diplomatic al Sfintului Scaun a dat nastere la controverse juridice de-a lungul timpului, reaprinse de fiecare data cind Sfintul Scaun are pozitii care antagonizeaza comunitatea internationala. Asa cum s-a intimplat in 1994, cind diplomatii Papei s-au aliat cu statele musulmane si au lasat fara declaratie finala o reuniune ONU privind explozia demografica in Cairo. Opozantii au argumentat ca Sfintul Scaun nu poate avea reprezentare diplomatica pe linga ONU, nici ca autoritate religioasa, nici ca stat.

Ambasadorul Romaniei pe linga Sfintul Scaun, Marius Lazurca, explica pentru Cotidianul ca specificul serviciului diplomatic pontifical tine de statutul unic al Papei. Diplomatii Papei nu reprezinta Vaticanul ca stat, ci pe Sfintul Parinte, desi in ultimii ani unele tari precum SUA trateaza cu Papa ca sef al statului Vatican. Statutul ambiguu ofera loc de manevra pe scena diplomatica.

Despre diplomatia papala se vorbeste, uneori, in termeni de mister, cam cum se vorbea inainte despre masonerie. Diplomatii Papei sint perceputi ca niste persoane care trag sfori din umbra si au la dispozitie informatii extraordinare, ce le intrec chiar ca precizie pe cele detinute de servicii secrete precum CIA. Ambasadorul roman la Sfintul Scaun, Marius Lazurca, spune ca aceasta imagine livresca este intr-o oarecare masura explicabila. „Diplomatia pontificala este una discreta, mai ales pentru ca e practicata de clerici, de o impecabila calitate profesionala, pentru ca sint produsul prestigioasei Academii Ecleziastice Pontificale, cea mai veche scoala de diplomatie din lume si care functioneaza neintrerupt, intr-un regim de mare discretie, incepind din secolul 18“, spune Marius Lazurca.

Acesti functionari diplomatici speciali beneficiaza de o claritate si de o abundenta a informatiei greu de egalat. „E simplu, explica ambasadorul roman, Sfintul Scaun beneficiaza de o retea de culegere a informatiei, care valorifica prezenta in toata lumea a unor misionari, parohi ori laici angajati in activitati de caritate; toti furnizeaza informatii utile despre populatiile in slujba carora s-au pus.“


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.