Ilegala in multe state, miscarea islamica a reusit sa adune, ieri, in capitala Indoneziei, circa 100.000 de credinciosi pentru a le repeta ca forma ideala de guvernamant este indicata de legile divine din Coran, nu de principiile democratiei occidentale.

"Cea mai mare adunare islamica din intreaga lume" a atras foarte multe femei musulmane, venite din toata Indonezia. Autoritatile celui mai populat stat musulman au impiedicat insa intrarea in tara a unor vorbitori straini; interzis a fost si controversatul cleric indonezian Abu Bakar Ba'asyir, considerat partial responsabil pentru atentatul din Bali din 2002. Miscarea Hizb ut-Tahrir militeaza pentru instituirea unui califat - ultimul fiind disparut in 1924 - prin mijloace pasnice, dar experti si autoritati statale cred ca alimenteaza ideologic curente jihadiste aflate la originea unor atentate si separatisme.

Radicalism britanic

"Hizb ut-Tahrir a provocat o dezbatere cruciala asupra viitorului lumii musulmane - alternativa la coruptie si dictatura", a declarat Abdul Waleed, lider al miscarii in Marea Britanie, unde pe 7 august a avut loc o alta adunare, cu 2.000 de participanti.