Presedintele Iuscenko si premierul Ianukovici se acuza reciproc de "lovitura de stat", dupa demiterea procurorului general

Ucraina s-a afundat si mai mult in criza dupa ce presedintele prooccidental Viktor Iuscenko l-a demis pe procurorul general, iar apoi a acuzat fortele de ordine - care s-au grabit sa-i sara magistratului in ajutor - ca incalca legea intervenind in conflictul politic. Acuzele de "lovitura de stat" au venit dinspre ambele tabere care se confrunta de aproape doua luni pe scena politica de la Kiev - cea a premierului Viktor Ianukovici, prorus, si cea a presedintelui Viktor Iuscenko, prooccidental.

Televiziunile ucrainene au prezentat imagini cu scutieri, insotiti de ministrul de interne, Vasil tusko, un apropiat al premierului Viktor Ianukovici, escaladand un gard si fortand intrarea in cladirea din centrul Kievului care adaposteste biroul procurorului general. Ei au dat la o parte garzile de securitate si i-au permis procurorului general demis, Sviatoslav Piskun, sa se intoarca la biroul sau.

Colaboratori ai fortelor speciale ale Ministerului de Interne (Berkut) s-au incaierat cu persoane ce pareau sa apartina unui serviciu de gazi de corp subordonat presedintiei, fiecare parte beligeranta incercand sa se asigure de controlul asupra Parchetului. Mai multi deputati ai coalitiei guvernamentale s-au luptat, de asemenea, cu gardienii de la Parchet, care incercau sa le interzica accesul in cladire.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.