O echipa de arheologi a descoperit in Grecia o foarte rara bucata de tesatura cu o vechime de aproximativ 2.700 de ani, foarte bine conservata intr-o urna funerara din bronz care a fost folosita probabil intr-o ceremonie funerara elaborata dedicata unui razboinic, de genul celor descrise de Homer in ‘’Iliada’’, informeaza Associated Press receptionata de Rompres.
Aceasta urna funerara a fost descoperita cu ocazia unor sapaturi pe un sit aflat in apropiere de orasul Argos, din sudul Greciei, se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii miercuri de Ministerul elen al Culturii. "Este o descoperire, intr-adevar, extrem de rara pentru ca un astfel de material organic se descompune foarte usor’’, a comentat Alkistis Papadimitriou, coordonatoarea echipei de arheologi care lucreaza pe situl din Argos. Conform ei, foarte putine astfel de artefacte au fost descoperite pana in prezent pe teritoriul Greciei. Urna funerara de forma cilindrica mai continea rodii uscate - fructe ce erau folosite drept ofrande pentru imbunarea zeilor lumii subterane - precum si cenusa si fragmente de oase umane ce au apartinut probabil unui razboinic incinerat in jurul secolului VII i.Hr. Alkistis Papadimitriou a explicat ca materialul textil a fost conservat de urna de bronz. ‘’Oxizii de cupru au tinut departe bacteriile a caror actiune ar fi descompus in mod normal aceasta tesatura’’, a mai declarat ea pentru agentia americana de presa. Fragila tesatura urmeaza sa fie supusa unui proces de conservare.

‘’Prima noastra grija este sa o conservam mai departe. Dupa aceea, va fi supusa unor teste de laborator pentru a afla exact din ce este facuta si modul in care a fost tesuta’’, a mai explicat ea. "Incinerarea in acea perioada era o practica neobisnuita in Argos, fapt care sporeste importanta acestei descoperiri. Dupa parerea mea, un cetatean influent sau o capetenie razboinica din zona a dorit sa imite obiceiurile funerare descrise de Homer pentru a se deosebi de ceilalti ingropati in jur, care nu au fost incinerati’’, a mai adaugat ea. Homer, poetul ‘’Iliadei’’ si al ‘’Odiseeii’’, se bucura de o mare popularitate in Grecia acelor vremuri. Creata in secolul VIII i.Hr. si inspirata de celebrul razboi Troian ce se pare ca a avut loc cu patru secole mai devreme, Iliada descrie ceremonii funebre foarte elaborate in care eroii greci erau incinerati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.