Spania, si mai ales enclavele sale africane Ceuta si Melilla, se confrunta cu un risc major de atentate, a declarat judecatorul spaniol Baltasar Garzon, dupa atacurile din Alger revendicate de Al-Qaida.

Cele doua enclave spaniole de pe teritoriul marocan, Ceuta si Melilla, fac parte din tintele prioritare, a subliniat el. Gruparea terorista spune ca Spania este un teritoriu care trebuie sa treaca sub tutela musulmanilor, din cauza ocupatiei maure dintr-o parte a Peninsulei Iberice, intre secolele VIII si XV.

"Nu vom avea pace decat dupa ce vom elibera intregul pamant islamic de cruciati, apostati si agenti si cand vom repune piciorul in Andaluzia noastra furata si in Ierusalim", a afirmat gruparea, care a revendicat atacurile din Alger. Potrivit cotidianului "ABC", servicii de securitate influente, ca ale SUA sau Marii Britanii, au alertat in urma cu 15 zile mai multe state europene, printre care si Spania, in legatura cu iminenta unui atentat Al-Qaida in Africa de Nord. si Franta a intensificat masurile de securitate mai ales la mitingurile electorale pentru alegerile prezidentiale.