Regele saudit Abdullah, reprezentantul casei regale traditional aliate SUA in Orientul Mijlociu, a sustinut, in deschiderea Ligii Arabe, declaratii antagonice la adresa politicii Washingtonului in regiune. Regele a declarat ca ocupatia americana a Irakului este ilegala: "In dragul Irak, varsarea de singe continua sub o ocupatie straina ilegala si in contextul unui sectarianism detestabil".

Mai mult, Abdullah a sustinut, in termeni duri, ca pierderea increderii in liderii arabi este de vina pentru rolul jucat de americani in zona: "Daca increderea este restabilita, va bate un vint de speranta si atunci nu va mai fi permis niciodata fortelor din afara sa ne defineasca viitorul si nici nu va mai fi permis sa se ridice alte steaguri pe teritoriile arabe decit cele ale arabismului, fratii mei".

Palestinienii, din nou la mijloc

Discursul regal saudit este un indicator al racelii din relatiile cu administratia Bush, in conditiile in care casa saudita capata un rol mai pregnant in Orientul Mijlociu. Arabia Saudita a intermediat intelegerea dintre gruparile Fatah si Hamas, care a condus la crearea guvernului palestinian de uniune. Nici Statele Unite, nici Israelul nu au fost favorabile acestui acord, care continua sa intareasca rolul gruparii teroriste Hamas. In plus, sauditii au facut apel la incetarea boicotului international privind ajutoarele acordate autoritatii palestiniene, boicot pe care SUA vor sa-l continue.