In urma unui atac asupra facilitatilor sale nucleare, Iranul ar renunta la natura actuala a programului sau, despre care sustine ca este pasnica, arata think-tankul, si si-ar concentra intreaga energie pe obtinerea citorva bombe nucleare.

Frank Barnaby, expert in armament si om de stiinta din domeniul nuclear, care a condus elaborarea raportului, crede ca ar fi "ca si cum ar decide sa construiasca o masina din parti componente, in loc sa construiasca o intreaga fabrica de masini". Barnaby considera ca, pentru moment, Iranul este destul de departe de obtinerea armamentului nuclear, cel putin la cinci ani distanta.

Varianta plauzibila

Tarile membre ale Consiliului de Securitate al ONU plus Germania studiaza in prezent sanctiunile ce ar putea fi impuse Iranului, ca urmare a incalcarii rezolutiei prin care se cerea incetarea imbogatirii uraniului de catre Teheran.

Statele Unite nu au exclus niciodata varianta utilizarii unei lovituri militare pentru a pune capat programului nuclear iranian. In plus, in ultima perioada, SUA au deplasat doua portavioane in regiunea Golfului Persic.