"Interventia publica a sase ambasadori acreditati la Roma poate fi interpretata ca o interferenta externa inoportuna in cadrul unui proces de luare a decizei intr-un domeniu care ramane de competenta exclusiva a guvernului si Parlamentului Italian" afirma Massimo d’Alema ministrul de externe italian intr-o scrisoare trimisa omologilor sai.

Potrivit agentiei AGI, D’Alema "le-a amintit colegilor sai ca Italia este implicata, cu resurse si mijloace semnificative, in operatiunile ONU si NATO pentru stabilizarea si reconstructia Afganistanului si ca guvernul a reiterat recent acest angajament prin aprobarea decretului lege pentru refinantarea misiunilor internationale din Italia".

Declarandu-se totusi convins ca a fost o initiativa generata de cele mai bune intentii, ministrul D’Alema le-a spus insa omologilor sai ca Ministerul italian de Externe considera "cazul inchis". Ambasadorii Romaniei (Cristian Valentin Colteanu), Marii Britanii (Edward Chaplin), Statelor Unite (Ronald P. Spogli), Canadei (Alex Himelfarb), Australiei (Peter Woolcott) si Olandei (Egbert Jacobs) semansera o scrisoare deschisa, publicata sambata de o serie de ziare italiene, prin care cer mentinerea trupelor italiene in Afganistan. "Este un demers absolut neobisnuit ca un diplomat sa ia public o anumita pozitie fata de statul in care este acreditat.

Aici nu discutam despre justetea pozitiei, dar tinand seama ca el este acreditat pe langa guvernul italian, daca avea de transmis o pozitie a statului roman, nu o facea public, ci prin canalele diplomatice", a spus primul ministru roman Calin Popescu Tariceanu preczand ca a trimis omolugului sau Italian scuze in numele tarii noastre. Un purtator de cuvant al NATO a declarat marti, la Bruxelles, ca scrisoarea semnata de ambasadorii in Italia a sase tari, printre care si cel al Romaniei, prin care au cerut Romei sa isi mentina trupele in Afganistan, "nu a fost initiativa" Aliantei, informeaza agentia AGI in pagina electronica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.