Fostul director al programului "Petrol contra hrana" destinat Irakului, Benon Sevan, acuzat ca a incalcat regulamentele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in gestionarea acestui program, a cerut un ragaz inainte de a raspunde acuzatiilor formulate impotriva sa, informeaza AFP.

Conform procedurilor ONU, Sevan avea la dispozitie doua saptamani pentru a raspunde acuzatiilor formulate in urma desfasurarii unei anchete independente asupra gestionarii programului, in valoare de 64 de miliarde de dolari. Si aceasta cu atat mai mult cu cat ONU i-a trimis lui Sevan o scrisoare, ce preconizeaza adoptarea unor masuri disciplinare la adresa sa.

Benon Sevan incearca insa sa traga de timp si a cerut un ragaz suplimentar inainte de a raspunde acuzatiilor. Potrivit lui Stephane Dujarric, purtator de cuvant al ONU, cererea acestuia "este in curs de examinare".

Citeste si:

Pe de alta parte, Joseph Stephanides, un alt responsabil al ONU implicat in acelasi scandal, a raspuns la acuzatii in termenul legal de doua saptamani, care a expirat miercuri, a precizat Dujarric.

Raportul anchetei independente asupra gestionarii programului "Petrol contra hrana" arata ca Sevan a cerut si a obtinut cote din petrolul irakian pentru o companie comerciala inregistrata in Panama, care apoi revindea petrolul. Potrivit anchetatorilor, acordandu-i aceste contracte, Bagdadul spera sa obtina influenta.