Alegerile legislativele de miercuri din Olanda au creat un parlament atomizat, unde extremele au intrat in forta, ceea ce face si mai dificile negocierile de formare a unei coalitii, potrivit estimarilor analistilor locali.

De altfel, premierul demisionar si invingator, crestin-democratul Jan Peter Balkenende, a evocat imediat dupa aflarea primelor rezultate partiale de o "mare bataie de cap si de rezultate complicate".

Detronat din pozitia lui de lider printre formatiunile de stanga, rivalul sau laburist (PvdA), Wouter Bos (foto) a fost "infrant", dupa cum scria presa locala, de un spectaculos Partid socialist (SP) de extrema dreapta. PvdA a pierdut 10 locuri in parlament comparativ cu 2003, ajungand la 32 de mandate (21,2% din sufragii). "Neliniste intr-o tara polarizata", titrau ziarele.

"Alegatorii au spulberat centrul", estima cotidianul crestin Trouw. Este un "haos", estima fostul ministru de finante, Gerrit Zalm, al carui partid liberal, VVD, s-a vazut deposedat in batalia electorala de sase locuri, pierzand in acelasi timp oportunitatea de a redeveni partener de coalitie cu crestin-democratii din CDA. Potrivit rezultatelor complete, zece partide vor fi reprezentate intr-un parlament dominat de CDA cu 41 de mandate, in scadere cu trei fata de 2003. In mod traditional, tratativele pentru formarea unui guvern de coalitie dureaza cateva saptamani, dar care pot deveni acum cateva luni. "CDA si PvdA vor alcatui "o mare coalitie" si se vor alia cu un al treilea partid, Verzii sau Uniunea crestina", prognoza Paul Scheffer, politolog la Universitatea din Amsterdam.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.