Cunoscut pentru declaratiile sale deloc politicoase la adresa tarilor occidentale, presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a schimbat brusc tonalitatea discursului sau, invitand Statele Unite si Europa la o revizuire radicala a relatiilor lor cu Teheranul. In opinia lui, Occidentul nu trebuie sa instituie sanctiuni impotriva Iranului, ci sa colaboreze cu el.

Recent, scria cotidianul moscovit "Kommersant", Ahmadinejad a implinit un an de presedintie - in timpul scurs, el si-a creat reputatia de radical incapatanat, incapabil de concesii, inapt de a purta un dialog.

Dupa "anul terapiei de soc", liderul de la Teheran a decis, se pare, sa recurga la alte metode de "imblanzire" a Occidentului. Ca atare, regimul iranian a ajuns la concluzia ca Occidentul poate fi determinat sa mai cedeze, oferindu-i, in schimb, cooperare reciproca. Concret, Teheranul are de gand sa-si concentreze eforturile pe doua directii: cum negocierile cu UE bat pasul pe loc, iar China a adoptat o pozitie de expectativa, Teheranul intentioneaza sa se focalizeze pe SUA si Rusia. In privinta Moscovei, Iranul este gata sa propuna Kremlinului o noua forma de parteneriat, care sa transforme Rusia intr-un jucator-cheie in Orientul Mijlociu.

Punand la bataie legaturile si contactele sale din lumea islamica, Teheran vrea sa faca in asa fel incat Moscova sa devina mediator al tuturor negocierilor importante: din Liban sau Autonomia Palestiniana, de exemplu. In ce priveste SUA, intelegand ca procesul de reglementare nu poate fi dus la capat cu succes doar cu ajutorul Moscovei, Iranul doreste sa intreprinda, potrivit "Kommersant", citand surse rusesti, o serie de pasi. Intalnindu-se recent la Teheran, negociatorul-sef al Iranului, Ali Larijani, i-a explicat secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Igor Ivanov, ca momentul-cheie al schemei inventate de Teheran vizeaza stabilizarea situatiei din intreg Orientul Mijlociu.

Washigtonul nutreste convingerea ca Iranul constituie factorul principal de destabilizare din regiune, pentru ca el sustine toate fortele antiamericane. Acum, Iranul se declara dispus sa renunte la aceasta practica. In plus, Iranul, ce detine controlul asupra siitilor irakieni, este gata sa faca tot posibilul pentru calmarea situatiei din Irak. Ce vrea Iran? Acceptul Occidentului ca Teheranul sa-si duca mai departe cercetarile in domeniul nuclear si de imbogatire a uraniului. Pana acum, Occidentul a respins categoric aceasta posibilitate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.