"Spania si-a revendicat din nou la ONU suveranitatea asupra Gibraltarului, pe fundalul unui climat de dialog si cooperare care exista in prezent pentru rezolvarea contenciosului teritorial" - scria, ieri, cotidianul spaniol "El Pais", apropiat cercurilor guvernamentale de la Madrid. Ambasadorul Spaniei la ONU, Juan Antonio Yanez-Barnuevo, a luat cuvantul in Comisia pentru Decolonizare, reafirmand pozitia tarii sale privind contenciosul in cauza si subliniind dreptul Spaniei de a-si exercita suveranitatea in Gibraltar, in baza doctrinei ONU in materie.

Ambasadorul spaniol a scos in evidenta progresele realizate in ceea ce priveste intronarea unui climat de incredere reciproca intre Spania si Gibraltar, enumerand, inte altele, acordurile tripartite semnate recent, la Cordoba (18 septembrie 2006), intre Spania, Gibraltar si Marea Britanie - aminteste "El Pais". Ziarul mentionat trece in revista aspecte de ordin istoric si diplomatic pe tema "dosarului Gibraltar", subliniind ca "in timp ce pentru Spania problema Gibraltarului reprezinta o disputa teritoriala care trebuie sa fie negociata cu Marea Britanie, care a ocupat acest teritoriu in 1704, pentru Gibraltar in schimb este vorba despre o problema de politica de tip colonial pentru a carei rezolvare ar exista doar o singura solutie: autodeterminarea".

Ministrul principal (seful administratiei din Gibraltar - n.r.), Peter Caruana, a replicat "pe un ton de dialog" la cererea formulata de Spania - subliniaza "El Pais" - ca trebuie sa se faca distinctie intre "decolonizare si suveranitate". "Pentru el, negocierile cu puterea care admi-nistreaza acest teritoriu, Marea Britanie, si adoptarea unei noi Constitutii necoloniale ar permite sa se confere locuitorilor din Gibraltar cel mai amplu cadru posibil de exercitare a atributelor lui de autoguvernare", scrie ziarul spaniol.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.