In ultimii trei ani numarul nord coreenilor care intra in Thailanda fugind de regimul comunist a crescut constant.

Autoritatile thailandeze nu au mai avut insa de-a face pana acum cu un grup atat de mare. Cei mai multi azilanti sunt copii si femei. Ei au fost descoperiti marti intr-o cladire cu doua etaje din Bangkok. Aparent au calatorit in mai multe grupuri mici dupa ce au trecut granita din Coreea de Nord in China.

Descoperirea lor pune autoritatile thailandeze intr-o pozitie delicata. In trecut, au permis discret tuturor nord-coreenilor sa plece in Corea de Sud. Dar - in acelasi timp - Thailanda nu vrea sa fie privita ca o tara cu regim usor pentru azilanti.

Tinand cont de publicitatea din jurul acestui grup numeros de refugiati, politia a decis sa-i puna sub acuzare pentru intrare ilegala in tara. Este probabil ca vor fi amendati si deportati - dar nu in China, sau in Corea de Nord, ci in Corea de Sud care acorda automat cetatenie fugarilor din Coreea de Nord.

Natiunile Unite considera ca azilantii nord coreeni ar putea fi persecutati daca sunt trimisi inapoi acasa si - de aceea - sunt inclusi in categoria "persoanelor intr-o situatie ingrijoratoare".

Dar China continua sa-i returneze cu forta pe azilantii nord coreeni. De aceea ei prefera sa ajunga in tari ca Thailanda.